Ramasesem datoare cu un raspuns vis-a-vis de CODUL MUNCII.
Consiliul National, organism de conducere si reprezentare la nivel national a cooperatiei mestesugăresti, format din membrii alesi de Congresul Cooperatiei Mestesugăresti din rândul reprezentantilor desemnati prin hotărârile adunărilor generale ale societătilor cooperative mestesugăresti/ uniunilor judetene/ asociatiilor teritoriale, a adoptat Hotărârea nr. 11/15.12.2006 prin care s-au aprobat Normele de reglementare a raporturilor de muncă ce au ca temei legal conventia individuală de muncă
Societătile cooperative mestesugăresti sunt obligate, în temeiul art.102 alin.(2) din Norme, să nu negocieze salarii de bază sub nivelul salariului minim brut pe tară:
INSA, Inspectia Muncii , în adresa nr. 978/2006 , concluzionează:„tinând seama de faptul că raporturile juridice de muncă de tip cooperatist nu se întemeiază pe încheierea unui contract individual de muncă , acestea izvorând din calitatea specială de membru cooperator, dobândită potrivit reglementărilor specifice, în spetă Legea nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei , cooperatiei mestesugăresti nu îi sunt aplicabile dispozitiile cuprinse în Codul muncii.”
De asta intrebam: STAT IN STAT?#-o
- Cadrul general de organizare şi funcţionare a cooperaţiei este prevazut in Legea nr. 1/2005.
- Art. 4 (a) din aceasta lege, spune: societăţi cooperative meşteşugăreşti - asociaţii de persoane fizice care desfăşoară în comun activităţi de producţie, de comercializare a mărfurilor, de executare de lucrări şi prestări de servicii, care contribuie, direct sau indirect, la dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti ale membrilor lor cooperatori;
- Art. 6(2)e) - membru cooperator - persoană fizică care depune o cerere de înscriere şi subscrie la capitalul social al societăţii cooperative aportul prevăzut de actul constitutiv; persoanele juridice care participă la constituirea societăţilor cooperative de gradul 2 vor fi considerate membri cooperatori în cadrul acestor societăţi;
- Cooperativa este afiliata si “controlata” de catre UCECOM (Uniunea Centrala a Cooperativelor Mestesugaresti)
Statutul cadru al Coop. Mest. spune:
“ Art.3.(1). Societatea cooperativă meşteşugărească de gradul 2 este persoană juridică română, având personalitate juridică de la data înmatriculării în registrul comerţului.
(2). Societatea cooperativă meşteşugărească de gradul 2 este un agent economic cu capital privat şi beneficiază de toate măsurile promovate de statul român pentru societăţile comerciale înfiinţate în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de sprijinul acordat de stat cooperaţiei, potrivit şi în condiţiile prevăzute de Legea privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
(3). Societatea cooperativă meşteşugărească de gradul 2 se organizează şi funcţionează potrivit prevederilor legii, ale contractului de societate şi ale statutului propriu adoptate de adunarea generală pe baza contractului de societate – cadru şi statutului – cadru aprobate de Congresul Cooperaţiei Meşteşugăreşti.
Societatea cooperativă meşteşugărească de gradul 2 este condusă în mod democratic de organe alese în adunările generale. “
Toate sunt frumoase pe hartie dar din pacate NIMIC nu se respecta.
Durerea cea mai mare este ca personalul Tesa este alcatuit 95% din pensionari – deci se pare ca staruinta conducerii de a-si pastra “veteranii” este foarte mare.
Multe de spus, putin de facut intr-o asa MAFIE mare a sistemului. Stiu, si eu am ramas muta… la inceput.:)
Multumesc pentru revenire, "pneagu"
Rsp. pentru "pneagu":
- nu exista decizie de incadrare
- nu exista fisa postului
- nu exista coeficient de ierarhizare a salariilor
- nu exista... multe.
De profesie sunt IRU, dar am fost directionata spre alte atributiuni tocmai pentru a sta departe de orice forma de contract sau salarizare. Cu biroul RU se ocupa juristul cooper. care vine la job de 3 ori pe luna.
Cred ca-mi bat cuie in talpa singura...
Buna dimineata!
Credeti ca nu am procedat asa? Plangerea insa nu mi-a fost inregistrata la secretariatul cooperativei (ordin de sus) iar cei de la ITM cand au venit in control au facut stanga-`mprejur. Sa mai spun de ce?
Stiu ca este de ras dar si de plans, situatia aceasta nu se poate rezolva nici prin alegeri prezidentiale in cadrul adunarilor generale. De ce? Subalternii presedintelui de cooperativa sunt lasati sa fure ca-n codru. Nimeni nu este tras la raspundere, atunci unde-i dreptatea in tara asta? Mai exista?
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului, domnule Daniel Paul!
Cine verifica Cooperatia Mestesugaresca din Romania pe linie de resurse umane, contracte de munca si incadrari? O sa raspundeti - ITM-ul din municipiul unde activeaza cooperativa. Iar eu va spun ca nu o verifica nimeni de ani de zile!!! Cica pentru acest sector de activitate nu este valabil Codul Muncii. Ce se intampla, este vorba de Stat in Stat? Spun acest lucru dupa o vechime de 24 de ani, studii superioare si un salariu de 457 lei. Nu, nu am gresit cifrele, sunt reale.
Daca mi-am spus nemultumirile conducerii am primit cel mai simplu raspuns: " esti libera". Intrebarea mea este: de ce UCECOM-ul mai are personal daca nu vine in judete sa verifice si sa traga la raspundere pe cei ce incalca Legea?X-(