eumarian a scris:
1. Mai aveam un argument:) Codul de procedura civila spune:
Art. 378
Pe cand o hotarare definitiva se afla in curs de a se judeca in contestatie sau in urma cererii de revizuire ea are inca puterea lucrului judecat pana ce se va inlocui printr-o alta hotarare.
Art. 378 CPC a ramas neschimbat dinainte de 1993, cand nu exista apelul (si hotararile erau definitive dupa recurs). Prin urmare, putem considera ca in timpul recursului, puterea de lucru judecat a hotararii definitive din apel este partiala sau "provizorie". Asa va spune de altfel explicit art. 424 din noul CPC (n-a intrat in vigoare). Prin urmare, hotararea definitiva nu e o solutionare definitiva daca nu e si irevocabila :)
2. Nu cred ca aveti sanse la CEDO, dar puteti incerca:
- Egalitatea armelor este strict procesuala (in desfasurarea procesului, interogarea martorilor samd). CCR a intervenit cum ar fi intervenit si in cazul in care dvs ati fi depus exceptie de neconstitutionalitate.
- Broniowski c Poloniei se aplica la asteptari legitime de a se folosi de despagubiri (devin bunuri in sensul art.1 din Protocolul 1 la Conventie). Doar ca despagubirile pe o lege neconstitutionala nu reprezinta bunuri in sensul Conventiei (asta ar spune Slavov şi alţii contra Bulgariei)
- Nu s-a schimbat legea, doar a fost declarata neconstitutionala. La cum e formulata decizia 1358/2010, o alta lege de daune morale ar fi la fel de neconstitutionala, in opinia mea.
- Fragmentul citat din decizia CCR 1354/20.10.2010 privind neconstitutionalitatea OUG 62/2010 se aplica perfect legilor, dar nu si deciziilor de neconstitutionalitate! Este evident ca o instanta nu poate judeca pe o lege care n-are efecte juridice ...
3. Apropo de decizia 1354/2010 a CCR, daca doar OUG 62/2010 ar fi fost declarata neconstitutionala, actiunile aflate in recurs nu ar fi beneficiat de eliminarea plafonarii daunelor? Daca raspunsul este afirmativ, solutiile trebuie sa fie identice...
4. Mai puteti inca spera ca ICCJ va decide altfel in cazul recursurilor in discutie! Poate gresim, veti afla in curand...
:O
o Decizie a Curtii de Apel Bucuresti ,din dispozitivul careia am extras urmatoarele :
„”Curtea a avut in vedere dispozitiile legale in vigoare, la data introducerii actiunii, respectiv cele ale Legii nr 221/2009 iar nu si dispozitiile OUG nr 62/2010 in vigoare la data de 01 iulie 2010.
Prin dispozitiile art 5 din Legea nr 221/2009 i-a fost creata reclamantei speranta dobandirii unui bun, respectiv, dreptul de a obtine despagubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin condamnarea dispusa in sensul art 1 din Protocolul aditional la CEDO iar interventia legislativa pe parcursul judecarii litigiului (OUG 62/2010 precum si decizia CC 1354/2010, 1358/20101260./2010) conduce la incalcarea principiului egalitatii armelor in procesul civil cu consecinta nerespectarii dreptului reclamantei la un proces echitabil astfel cum acesta este reglementat prin art 6 din CEDO.””
:O
daca instantele de judecata constata ca legile interne incalca pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte, continand dispozitii mai putin favorabile decat acestea din urma, sunt obligate sa ignore aceste prevederi si sa faca aplicarea celor din reglementarea internationala mai favorabila. Procedand astfel, instantele de judecata nu fac altceva decat sa respecte dispozitiile art.20 din Constitutia Romaniei, precum si pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte.In al doilea rand, constatarea Curtii Constitutionale a Romaniei, in cuprinsul deciziilor respective.... precum ca ar incalca dispozitiile Constitutiei Romaniei, nu impiedica instantele de judecata sa faca aplicarea dispozitiilor art.20 din legea fundamentala si sa dea prioritate pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte.Asa cum reglementarile internationale au intaietate in fata celor interne, inclusiv in fata Constitutiei Romaniei, statuarile Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, de exemplu, au prioritate fata de cele ale Curtii Constitutionale a Romaniei, fiind obligatorii pentru instantele de judecata. „
Deci,de..fapt,suprematia..Constitutiei,este..asigurata..de..CCR..doar..pe..reglementarile originale,in..privinta..tratatelor..internationale..instantele decid singure.