avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Activitate daniela_daniela

Activitate daniela_daniela

Răspuns la discuția Test de paternitate
Exista trei tipuri de teste cu grad de probabilitate diferit : testele serologice, a grupelor de sange (cca.60%), teste HLA (cca. 90%) si teste ADN (99, 9999%)
Testul de paternitate poate fi facut in doua circumstante diferite:
- la cererea instantelor judecatoresti
- la cererea persoanelor fizice interesate.
Daca tatal nu doreste recunoasterea paternitatii, deschideti actiune in
instanta . Testul ADN se efectueaza numai in cadrul Laboratorului de Genetica al INML, costa 2700 si este platit de partea care solicita testul
Răspuns la discuția stabilire paternitate
Buna ziua. Revin cu o nelamurire: tatal copilului este de acord sa recunoasca copilul de buna voie si sa ii poarte numele. La stare civila ne-a spus ca pentru a-i purta numele trebuie sa deschidem actiune in instanta, ca nu se poate pe cale administrativa (cum citisem pe acest forum). Problema e ca eu nu locuiesc la adresa din CI si nu as vrea sa merg la judecatoria de care apartin sa deschid actiunea. Ar putea deschide tatal copilului actiunea pentru ai purta numele? Mentionez ca este cetatean strain dar locuieste in Ro ?
luckystar a scris:

din cate stiu eu, este 3600 lei.


2700 lei. in decembrie 2009 am facut testul ADN la INML. puteti cere informatii la nr 0213321217 interior 202 (laborator genetica)
Răspuns la discuția stabilire paternitate
vad ca parerile sunt impartite.

"Deschideti actiunea in temeiul art. 59 alin. (1) din Codul Familiei in numele copilului.

Ca probatoriu solicitati: proba cu testul ADN efectuata la IML de comun acord cu paratul; proba cu interogatoriu paratului; proba cu martori; orice alte probe a caror necesitate ar reiesi din dezbateri.

Gasiti pe internet modele de cerere."


"Stabilire paternitate. Imprescriptibilitatea dreptului la acţiune aparţinând copilului, în timpul vieţii acestuia.

Tip speta:
Decizie
Instanta:
Curtea de Apel Craiova - Secţia minori si familie
Domenii:
Paternitate. Stabilire. Tăgadă

Potrivit dispozitiilor art. 60 alin. 1 codul familiei, actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita în termen de un an de la nasterea copilului, iar potrivit alin.3 al aceluiasi articol, în cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului întretinere, termenul de un an curge de la încetarea convietuirii, ori a întretinerii.
Art. 60 codul familiei a fost completat, prin legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea legii 4/1953( codul familiei), introducându-se alineatul 4, în cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea în stabilirea paternitatii apartinând copilului nu se prescrie în timpul vietii acestuia.
Când copilul a carui paternitate se solicita a fi stabilita nu are capacitate deplina de exercitiu, o asemenea actiune este pornita de mama sau de reprezentantul legal al copilului, în numele acestuia.
Introducerea actiunii în numele copilului se poate deduce din continutul actelor si lucrarilor dosarului nefiind obligatorie folosirea unor formule anume stabilite ori sa se arate în mod expres acest lucru.

Judecatoria Tr. Severin prin sentinta civila nr.1658/16.04.2007 a admis exceptia prescriptiei dreptului la actiunea în stabilirea paternitatii formulata de reclamanta P.L.Z.împotriva pârâtului L. V. – C., cu consecinta respingerii acesteia .
Instanta de fond a retinut ca dreptul la actiune în stabilirea paternitatii este prescris întrucât aceasta a fost introdusa la 13.03.2007, dupa expirarea termenului de 1 an prevazut de lege, minorul fiind nascut în anul 2004, partile nu au convietuit dupa nasterea lui, iar pretinsul tata nu a acordat întretinere copilului.
Tribunalul, prin decizia civila nr. 4/A/11 ian. 2008 ,a respins ca nefondat apelul declarat de reclamanta având în vedere urmatoarele aspecte:
Potrivit art. 60 alin. 1 si 3 codul familiei, termenul pentru promovarea actiunii în stabilirea paternitatii din afara casatoriei este de 1 an de la nasterea copilului, iar în cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tata si daca acesta din urma a prestat copilului întretinere, termenul respectiv curge de la data încetarii convietuirii sau a întretinerii.
In speta, apelanta a formulat actiune în stabilirea paternitatii pentru copilul P. N. C., ( nascut la 7 martie 2004), la data de 13.03.2007 sustinând ca intimatul pârât i-a acordat întretinere acestuia.
Ori, din probele administrate în cauza, respectiv depozitiile martorilor , a reiesit ca pârâtul, în primele luni de la nasterea copilului, la sarbatorile de Pasti si Craciun, i-a dus acestuia fructe, dulciuri si îmbracaminte, respectiv costum de blugi si botosei, relatarile acestora coroborându-se cu declaratia data de apelanta la data de 16.04.2007 din care a reiesit ca, de aproximativ 2 ani pârâtul nu l-a mai vizitat si nici nu i-a mai acordat întretinere copilului.
Cum întretinerea trebuie sa fie voluntara, substantiala si sa aiba caracter de continuitate, sustinerea apelantei potrivit careia pârâtul i-a acordat întretinere copilului, manifestând atentie fata de acesta prin cadouri aduse la sarbatorile legale, este irelevanta.
Împotriva acestei decizii a declarat recurs reclamanta, criticând-o pentru nelegalitate invocând ca motiv de modificare dispozitiile art. 304 pct. 9 cod procedura civila deoarece, hotarârea instantei de apel si, implicit, a instantei de fond, a fost data cu aplicarea gresita a dispozitiilor art. 60 codul familiei.
La data solutionarii cauzei de catre Tribunalul Mehedinti, dispozitiile art. 60 alin.4 din codul familiei erau aplicabile, situatie fata de care, a fost în mod eronat mentinuta hotarârea primei instante prin care s-a respins ca prescrisa actiunea, cu încalcarea dreptul minorului la identitate si la viata de familie.
Curtea a constatat a fi fondat recursul pentru urmatoarele considerente:
Potrivit dispozitiilor art.59 alin.1 codul familiei, actiunea în stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste în numele sau, de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul sau legal, în numele sau.
Într-adevar, potrivit dispozitiilor art. 60 alin. 1 codul familiei , actiunea pentru stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita în termen de un an de la nasterea copilului, iar potrivit alin.3 al aceluiasi articol, în cazul în care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului întretinere, termenul de un an curge de la încetarea convietuirii, ori a întretinerii.
Art. 60 codul familiei a fost însa completat, prin legea nr. 288/2007 introducându-se alineatul 4, în cadrul caruia se mentioneaza expres ca, actiunea apartinând copilului nu se prescrie în timpul vietii acestuia.
Când copilul a carui paternitate se solicita a fi stabilita nu are capacitate deplina de exercitiu, o asemenea actiune este pornita de mama sau de reprezentantul legal al copilului, în numele acestuia.
Introducerea actiunii în numele copilului se poate deduce din continutul dosarului, nefiind obligatorie folosirea unor formule anume stabilite ori sa se arate în mod expres acest lucru.
Reclamanta a formulat prezenta actiune în numele copilului si nu în nume propriu si, în atare situatie, actiunea pentru stabilirea paternitatii cu care a fost investita prima instanta apartine copilului, în speta fiind vorba de minorul P. N. C.
În raport de dispozitiile alin. 4 care au completat dispozitiile art. 60 din codul familiei, actiunea de fata este imprescriptibila. Prima instanta a solutionat în mod gresit actiunea pentru stabilire paternitate introdusa de recurenta reclamanta P. L. Z. în numele copilului prin prisma exceptiei prescriptiei potrivit dispozitiilor art. 137 alin.1 cod procedura civila iar instanta de apel a pronuntat o decizie nelegala mentinând aceasta hotarârea.
Curtea a constatat astfel ca instanta de apel a facut o aplicare si interpretare gresita a dispoz. art. 60 codul familiei, decizia recurata fiind supusa modificarii potrivit dispozitiei art. 304 pct. 9 cod procedura civila.
Drept consecinta, în temeiul dispozitiilor art. 312 alin.2 teza I, alin. 3 teza I cod procedura civila a fost admis recursul declarat de reclamanta si s-a modificat hotarârea instantei de apel în sensul admiterii apelului declarat de catre aceasta împotriva sentintei civile nr.1658/16.04.2007.
Cum prima instanta a rezolvat procesul fara a intra în cercetarea fondului, în raport de dispozitiile art. 297 alin.1 cod pr.civ. s-a desfiintat aceasta sentinta si s-a trimis cauza pentru rejudecare pe fond a actiunii pentru stabilire paternitate promovata de reclamanta."

in concluzie copilul meu are sau nu drepturi? nu ar fi nedrept pentru acest copil sa nu beneficieze de nimic?
Răspuns la discuția stabilire paternitate
sa inteleg ca pot deschide actiunea in numele minorului conform art 59, actiunea fiind imprescriptibila? pot folosi ca proba rezultatul testului ADN , efectuat de comun acord , in cadrul INML ?
Răspuns la discuția stabilire paternitate
Si atunci trebuie sa astept inca 10 ani sa aiba un nume, drepturi ?! Recunosc ca am gresit ca am asteptat atatia ani dar nu am avut "putere" psihica si materiala sa intru intr-un "razboi". Oare nu e nedrept pentru acest copil sa nu aiba un nume, o sustinere materiala oricat ar fi de mica din partea tatalui? "Singura solutie viabila este ca minorul sa introduca singur actiune de stabilire a paternitatii impotriva tatalui sau biologic, la majorat. Ma intreb ce rost mai are atunci?
Răspuns la discuția stabilire paternitate
imi puteti spune , va rog, care este procedura care trebuie urmata?
buna ziua. am un copil de 8 ani care la nastere nu a fost recunoscut de tatal lui . la sfarsitul anului trecut am facut testul ADN pentru stabilirea paternitatii la in cadrul laboratorului de genetica al INML , dar tatal copilului amana mereu recunoasterea de buna voie. Daca deschid un proces pentru stabilirea paterniatii pot folosii ca proba acest test facut inainte de comun acord? Am nevoie de martori? ( relatia nu a fost foarte cunoscuta si am pierdut legatura cu majoritatea prietenilor din aceea perioada). Care ar fi procedura care trebuie sa o urmez. ? . multumesc