Da ..... e trist ca s-a ajuns aici,mi-e mila mai ales de unii vecini care desi au penalizari cu val cuprinse intre 5000si 8000 de lei, desi sunt suparati ,nu iau nici o masura legala in privinta asta.Pur si simplu se cearta ca la usa cortului.Desi sunt numai 20 de proprietari ,sunt mai multe tabere :
--cei 3 din fosta admin care nu vb si nu ajung la un comun acord cu noua admin
-- cei 4 de la et 4 care nu vb cu nimeni si nu participa la nici o sedinta pt ca sunt suparati ca au facut acoperisul pe cheltuiala lor si nu au recuperat-o in totalitate
-- cei 3 care mai sunt inca conectati la reteaua centrala de incalzire
-- cei 3 din C.E actual singuri impotriva tuturor
-- cei 4 de la parter care au inchis in dreptul apartamentelor lor spatiul verde si si-au facut trecere din casa direct, beneficiind astfel de propria ''curte interioara'' unde au masa scaune gratar (si tot ce-i mai trebuie omului pe la curte):))
--si mai sunt cele 3 fam de tineri (printre care si eu) ,cu servicii solicitante ,care uneori lipsim cu zilele de acasa si nici nu prea stim cum arata la fata vecinii nostri
Am uitat sa va spun ca majoritatea proprietarilor sunt in acest bloc de cand s-a construit (doar 5 fam s-au mutat in ultimii 7 ani )
E trist dar si dea dreptul hilar.
Oamenii in ziua de azi in loc sa discute spre rezolvarea problemelor, prefera sa inchida usa in nas administratorului fara nici o explicatie.
Dupa cum v-am mai spus ,actualul presedinte refuza sa primeasca cererea depusa de mine,temandu-se de eventualele repercursiuni si m-a trimis la fostul presedinte.
Eu, in fond , nu doresc decat anularea penalizarilor calculate retroactiv,si mi-am luat chiar angajament scris in fata lor ca platesc restantele in 3 luni ,ca sa fiu pe zero. Nu vreau decat un nr de cont ca sa pot astfel sa platesc luna de luna cheltuielile la intretinere.
Intrucat nu ma pot adresa instantei pana nu prezint dovada ca am incercat sa cer lamuriri si explicatii in problema mea , si ,legal, nu are sens sa adresez cererea fostului presedinte am trimis cererea recomandata catre admin actuala.
Mai mult ca sigur ca nu voi primi un raspuns scris din partea lor, probabil nici nu vor ridica scrisoarea. Asadar m-am pus pe redactat cererea catre instanta.
Aici as avea nevoie de putin ajutor (intrucat nu am convins mai multi proprietari sa facem impreuna contestatia si sa ne luam un avocat, trebuie sa ma descurc singur), la pasii pe care ii am de urmat legal:
----la judecatorie depun mai intai o cerere in care cer asociuatiei sa prezinte documentele care au stat la baza calculului penalizarilor?
---- sau depun direct contestatie ?
---- ce acte trebuie sa atasez?
In urma celor citite mai sus m-am prezentat aseara la admin cu o cerere pompoasa, redactata la calculator, in care ceream fisa de evidenta, copii dupa listele de plata din ultimii 3 ani, copii dupa toate p-v din ultimii 3 anicopii dupa facturile de utilitati ,copie dupa statatut.......mai clar,am cerut sa citesc toate actele asociatiei de la infiintare pana in prezent.
Saracii (admin, presedinte si cenzor) s-au speriat si mi-au spus ca nu pot acepta cererea mea deoarece:
--la uscator nu se gasesc decat actele din 2009 pana in prezent, deoarece cand s-a schimbat admin in oct 2009 au primit de la fostul admin numai o parte din acte
(mi-au arata un proces vb in care era o lista cu actele preluate de la fostul admin)
--presedintele a refuzat sa-mi primeasca cererea pe motiv ca el detine aceasta functie doar din oct 2009 ,si m-a trimis la fostul presedinte
--am cerut nr contului din banca...au spus ca nu exista asa ceva pt ca rulajul e mic si nu ne permitem comisioanele
--am intrebat cum e posibil sa preia in administrare o asociatie fara sa aiba toate actele constitutive
--mi-au spus ca ,desi au un statut, stampila,si toate alea,...nu au acea hotarare judecatoreasca de infiintare (prin urmare nu are personalitate juridica)
Prin urmare,am plecat asa cum am venit ,in plus mult mai nedumerit.
Ce parere aveti despre acestea?
Multumesc foarte mult pentru lamuriri.
Asadar, pentru lamurirea mea, cel mai bine ar fi sa fac o cerere la presedinte in care rog sa-mi arate statultul si p-v in care s-a consemnat procentul de penalizare si sistemul de aplicare.
Apoi verific daca data de la care a intrat in vigoare sistemul de penalizari in asociatie corespunde cu data de la care au ijceput sa curga penalizarile in contul meu (nu stiu cat de corect m-am exprimat, sper sa ma fac inteles)......corect?
Mai am cateva intrebari:
1. arhiva asociatiei unde se tine? (ca momentan admin are la dispozitie doar uscatorul de la et 4 care e plin de tot felul de lucruri ale vecinilor, respectiv frigidere vechi, biciclete, saci cu haine, ).E posibil sa fie tinuta la admin acasa?, sau la presedinte acasa?
2. este obligata asociatia de proprietari sa detina cont in banca? ( cred ca mi-ar fi mult mai usor daca as face virament bancar pentru cheltuielile de intretinere)
3. este legal sa se faca actualizarea penalizarilor o data la 3 ani? (in legea 230 nu este precizat un termen )
Buna seara, as dori sa ma lamuriti intr-o problema.
De 6 ani fac parte dintr-o asociatie de proprietari ce are numai 20 de membri. Din cauza serviciului, nu am putut fi mereu prezent la intrunirile cu proprietarii si nici nu mi-am dat prea mare interes intrucat nu m-a deranjat nimic cu privire la sumele afisate pe listele de plata.
Recunosc ca sunt ceea ce se cheama ''un rau platnic'', nu pentru ca as avea probleme financiare, ci pentru ca sunt dezorganizat ,si mereu am preferat sa platesc sume mai mari, la intervale de 3-4 luni. Nu prea stau pe acasa, si cheltuielile la intretinere sunt intre 30 si 70 lei pe luna. La rubrica de penalizari mereu figuram cu penalizari in jurul sumei de 100 lei.I-mi pare rau acum ca nu am fost mai atent la acest aspect atunci.
La noi se obisnuieste ca administratorul sa incaseze banii din usa in usa,in ziua cand vine sa citeasca apometrele.asadar, il vedem la fata numai o data pe luna.Si acesta este un motiv pentru care nu platesc luna de luna ,pt ca nu de fiecare data sunt acasa cand vine cu citirea.( prin urmare pot spune ca nu am fost niciodata '' pe zero'' la intretinere)
In 2006, nu mai stiu ce luna, se schimba administratorul, si apare la rubrica de penalizari suma de 420 lei.Nu am dat prea mare importanta pentru ca suma nu este mare. Am observat totusi ca in fiecare luna figura aceasi suma la penalizari. Tin minte ca am intrebat intr-o zi d c e constanta suma de la penalizari si administratorul mi-a raspuns ca nu a avut timp sa o actualizeze.
La sfarsitul lui ian 2010 ma uit din intamplare la avizier pe lista (pentru ca vroiam sa discut o problema personala cu vecinul de la parter ,recent mutat,si nu stiam cum il cheama )si raman stupefiat:
-figurez cu restante de 1100 lei si penalizari de 1500 lei.
Am observat ca toata lumea de pe scara figura cu penalizari foarte mari.
Pe 20 feb era postat un anunt pe usa prin care toti proprietarii sunt rugati sa vina cu citirea apometrelor pe data de 21 la ''uscator'' ,situat la et 4.in intervalul orar 16-18.
Mi-am aranjat liber si m-am dus ca sa cer explicatii in legatura cu lista de plata.Asa am aflat ca s-a schimbat administratorul, presedintele si cenzorul.
Mi s-a explicat ca penalizarile sunt calculate pentru perioada ian 2006-dec 2009 si mi s-a prezentat un desfasurator cu calculul acestor penalizari.
In ultima saptamana am studiat legea 230/2007 si normele metodologice, am citit si discutiile de pe forum, si doresc sa fiu lamurit in urmatoarele privinte:
---pot contesta aceste penalizari pe motiv ca nu au fost actualizate la intervale mai rezonabile de timp?
--- am mai citit pe forum cazuri in care restantierului i-au fost sterse penalizarile daca a achitat restantele la zi (insa nu am gasit un art. de lege care sa reglementeze aceasta practica) ; pot face si eu o cerere in acest sens la presedintele asociatiei?
--- pot cere sa se faca un control de fond de catre organele fiscale pentru a se verifica activitatea asociatiei de la infiintare pana in prezent?
Banuiala mea este ca aceasta cota de 0,2% penalizare pe zi intarziere a fost stabilita numai verbal, de catre 3-4 proprietari care s-au prezentat la adunarea de inceput de an,si nu cred ca exista un p-v cu semnatura a 1/2 +1 din proprietari. Am ajuns la aceasta banuiala deoarece am intebat o parte dintre vecini ce cred despre aceste penalizari calculate retroactiv si 4 dintre ei au spus ca nu stiu nimic pt ca nu au fost in oras luna ian, si altii 5 mi-au spus ca nu s-au dus la sedinta pentru ca erau la munca in ziua respectiva .
Din cele expuse mai sus , credeti ca se intampla ceva suspect in aceasta asociatie sau mi se pare doar ?
Art.108. - (1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
d) 6 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:
1. refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnică a acestuia;
2. nerespectarea semnificaţiei semnalelor regulamentare ale agenţilor de cale ferată care dirijează circulaţia la trecerile la nivel cu calea ferată;
3. depăşirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice omologate şi verificate metrologic;
4. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montată una dintre plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcuţele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate;
5. circulaţia sau staţionarea pe spaţiul interzis care separă sensurile de circulaţie pe autostradă;
6. staţionarea ori parcarea autovehiculelor pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate şi semnalizate;
7. executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulaţia sau traversarea de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile;
8. nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere sau Oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată; 9. schimbarea direcţiei de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulaţie;
10. pătrunderea într-o intersecţie dirijată prin semafoare, dacă prin aceasta se produce blocarea circulaţiei în interiorul intersecţiei.
(2) Procedura de înregistrare a punctelor de penalizare se stabileşte prin regulament.
(extras din Codul Rutier)
Poti contesta p-v pe motive de forma ( adica nu contine toate elementele obligatorii prevazute de art.16 din OG2/2001) sau motive de fond ( fapta constatata nu este incadrata in art de lege potrivit sau sanctiunea data nu corespunde cu fapta prevazuta in p-v).
Eu nu am studii in materie de drept , ci numai cunostinte acumulate din citirea forumurilor de specialitate.,asa ca nu stiu daca exprimarea mea este corecta in termeni juridici.Oricine este liber sa ma corecteze daca considera necesar
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este
incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale
din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si
aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube
pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea
societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ,
daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se
depune plangerea.
(7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat sa aduca la cunostinta
contravenientului dreptul de a face obiectiuni cu privire la continutul actului de constatare. Obiectiunile sunt
consemnate distinct in procesul-verbal la rubrica "Alte mentiuni", sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal.
Art. 17. - Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si
prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei
savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesuluiverbal.
Nulitatea se constata si din oficiu.
Art. 26. -
(1) Daca agentul constatator aplica si sanctiunea, iar contravenientul este prezent la incheierea procesuluiverbal
acestuia copia de pe acesta si instiintarea de plata se inmaneaza contravenientului, facandu-se
mentiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane carora trebuie sa li se comunice copia de pe
procesul-verbal, daca sunt prezente la incheierea acestuia.
(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesul-verbal,
comunicarea acestuia, precum si a instiintarii de plata se face de catre agentul constatator in termen de cel
mult o luna de la data incheierii.
Art. 27. - Comunicarea procesului-verbal si a instiintarii de plata de face prin posta, cu aviz de primire,
sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un
proces-verbal semnat de cel putin un martor.