Din nefericire, nu specifica deloc modul de utilizare. E doar o cerere nedatata de reziliere de contract. Ceva de genul: "SC .... rog rezilierea contractului....".
E semnat si stampilat, insa nu are data.
Daca ma pomenesc cu un abuz si chiar vreau sa-mi pun mintea cu ei, pot sa cer o expertiza? Daca aceasta demonstreaza ca data a fost completata de altcineva si mult mai tarziu decat data semnarii, pot sa depun plangere de fals si uz de fals?
Este legala modificarea unui document deja semnat?
Este vorba despre o reziliere de contract de inchiriere emisa fara data. Documentul urma sa fie folosit de un proprietar pentru a incheia contractul daca chiriasul ar fi plecat si n-ar fi de gasit.
Contractul prevede o penalizare daca se incheie inainte de termen si mi-e teama ca proprietarul poate abuza de documentul nedatat pentru a obtine avantaje necuvenite.
Parerea mea este ca un SRL poate fi un consumator in sensul legii 193/2000. E adevarat ca ANPC-un nu apara societatile comerciale, insa asta nu inseamna ca acestea nu se pot folosi de lege ca sa atace comerciantii in instanta.
Consumatorul e definit asa:
(1) Prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale.
De exemplu, o firma IT isi cumpara un apartament prin credit bancar.
In acest caz:
- firma este o asociere de persoane fizice (care se cheama asociati)
- firma actioneaza in afara sferei sale comerciale (nu e agentie imobiliara, nu e institutie financiara)
In consecinta, firma de mai sus se incadreaza in definitia de consumator.
Sunt administratorul unei societati comerciale care a contractat un credit ipotecar pentru a achizitiona un imobil in valoare de 140.000 EUR. In contract e stipulat dobanda variabila EURIBOR 6m+4.5%, minim 9.5%. Recalcularea dobanzii de face la fiecare 6 luni. De asemenea, e stipulat ca, in functie de conditiile pietei, banca poate modifica unilaterar dobanda.
In 2008, banca mi-a modificat unilaterara dobanda la EURIBOR+7.5. In notificare, au uitat sa specifice si un minim. Nu exista nici un act semnat, nici un scadentar noi primit. De-a lungul anului 2009, banca a "uitat" sa scada dobanda la fiecare 6 luni.
Trei intrebari am:
1. Creditul fiind contractat pe firma, clauza de modificare unilaterala a dobanzii poate fi considerata abuziva ?
2. Carei institutii m-as putea adresa ?
3. Pot fi considerat "consumator" in relatia cu banca ? (pentru a fi protejat de OUG 174/2008)