Dincolo de cazul meu cocret -care va fi solutionat intr-un fel sau altul- ramane problema :
cum se calculeaza stagiul de cotizare, incepand de cand si pana cand ?
Care sunt acele 24 de luni la care face referire Legea:
24 de luni de la data incetarii C.I.M. sau 24 de luni de la data inregistrarii cererii ?
Daca am stat la rand la A.J.O.F.M. si cand am ajuns la ghiseu deja e ora 15 si nu mai are program cu publicul, este asta un motiv legitim ca sa-mi fie refuzat un drept pentru care am fost obligat sa cotizez ? Nu cumva este un folos necuvenit pe care si-l aroga Statul si nu cumva este o dauna adusa intereselor mele ?
Cum ramane cu prevederile art 38 care specifica o alta perioada de timp avuta in vederea decaderii din drepturi, si anume 12 luni de la incetarea C.I.M. ?
Si pana la urma: ce rost mai are Legea aceasta daca eu ma aflu in situatia in care nu mai am sursa legala de venituri -desi am cotizat 5 ani exact pentru aceasta eventualitate ?
Cine plateste, si cum anume, pentru interpretarea abuziva a Legii ?
Nu doresc sa intru in polemici politice insa persoana abilitata de la A.J.O.F.M. mi-a explicat -verbal desigur : "am ordin de la partid sa gasesc orice chichitza prin care sa nu dam bani ; poate ca ai sa castigi in instantza; poate ca nu; poate ca ai sa te judeci cu noi cativa ani; ce vei face, vei merge la CEDO ?! Acolo te judeci pe banii tai, nu exista Contencios; pana la urma , eu imi apar painea mea si postul si salariul meu: am fost numit politic; nu am nimic personal cu dumneata".
"Exista posibilitatea sa nu va fi calculat bine stagiul de cotizare, avand in vedere ca ati avut un contract cu 4 h/zi"
Intrebarea este: stagiul de cotizare luat in calcul la stabilirea / respingerea dreptului la indemnizatie de somaj este acela dintre instituirea si incetarea C.I.M ( in ultimile 24 de luni premergatoare incetarii C.I.M evident)
sau in cele 24 de luni cerute de Lege intra si acele 30 de zile prevazute la art. 38 ?
Pentru ca daca adaugam la cerintza marimii stadiului de cotizare SI cele 30 de zile de la art.38 , ne aflam in situatia in care indemnizatia de somaj poate fi acordata numei celor care prezinta dosarul complet si inregistreaza cererea exact in ziua imediat urmatoare incetarii C.I.M. Chiar si numai 1 zi "intarziere" face ca solicitantul dreptului sa piarda acel drept -prin aceea ca intre incetarea C.I.M. si data inregistrarii cererii apare 1 zi NECOTIZATA.
"Stagiul de cotizare nu se calculeaza de la data inregistrarii cererii"
Gresit. Art. 34 spune ca : "stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii. "
Asta fiind si motivatia prin care A.J.M.F.O. motiveaza neacordarea indemnizatiei de somaj.
Am dat deja datele concrete , le repet:
in ultimii 5 ani am lucrat la acelas angajator, fara intreruperi, fara concedii fara plata , angajatorul a platit C.A.S.
Singurul motiv invocat de catre A.J.O.F.M. in decizia de respingere a dreptului la indemnizatie de somaj este acela ca nu as fi indeplinit stagiul de cotizare prin aceea ca data de inregistrare a cererii este undeva in intervalul celor 30 de zile prevazute de art.38.
Mai concret: explicatia / motivarea A.J.O.F.M. este urmatoarea: la calculul stagiului de cotizare dansii au adaugat si zilele scurse dintre incetarea C.I.M. si data depunerii cererii, desi cererea a fost depusa si inregistrata in termenul prevazut de art 38 si anume mai devreme de 30 de zile de la data incetariui C.I.M.
Nu stiu cum sa explic mai bine de atat:
am lucrat 5 ani cu program partial de lucru, de 4 ore / zi. Contributiile a fost platite , nimeni nu contesta asta. Singurul motiv pentru care A.J.O.F.M. refuza -prin decizie- acordarea dreptului la indemnizatie este invocarea prevederilor art.34 unde se spune ca stagiul de cotizare se calculeaza NU incepand (premergator) cu data incetarii C.I.M. ci incepand cu data inregistrarii cererii.
Nu mai e cazul sa vin cu alte argumentatii, gen : ce se intampla cu dreptul meu pentru care legea m-a obligat sa platesc, in cazul in care din cauza aglomeratiei la ghiseele A.J.O.F.M. nu mai apuc sa depun si sa inregistrez cererea exact a doua zi dupa incetarea C.I.M. ?
Dar daca medicul de familie nu are program dimineatza in acea zi ?
Cum este posibil ca un drept prevazut de Lege si pentru care am platit timp de 5 ani sa-mi fe refuzat din motive neimputabile mie ?
Repet: data angajarii este in urma cu 5 ani; data incetarii C.I.M. este la 31 Ianuarie. In toata aceasta perioada nu am avut nici un fel de intreruperi ; nici concedii medicale, nici concedii fara plata, nici absente si nici orice altceva .
ITM a incheiat si inmanat Carnetul de Munca NU la data de 1 Februarie ci ulterior acestei date. La fel, organele financiare locale.
Problema vine din modul in care A.J.O.F.M. interpreteaza prevederile art. 34 , si anume in sensul de a ocoli menirea legii.
" Intarzierea depunerii dosarului in 30 de zile a devenit o "moda" alaturi de nerecuperarea creantelor de catre agentiile de somaj, ambele in defavoarea salariatului (unii au cotizat zeci de ani) si pe care nimeni din institutiile statului sau ONG-uri care se erijeaza in aparatori ai dreptului omului nu le-au sesizat, sesizarile noastre individuale nefiind supuse unor analize temeinice."
Nu am depasit termenul de 30 de zile prevazut la art.38 si de altfel art 38. prevede ca termen de decadere din drepturi o perioada de 12 luni de la incetarea C.I.M.
In cazul meu concret prevederile celor doua articole -34 si 38- se anuleaza reciproc si gasesc improbabil ca eu sa fiu prima persoana din Romania care intampina aceasta problema. Aveti cunostinta de vreun caz similar in Justitie si de modul in care a fost rezolvat ?
Mi-e greu sa cred ca din multele mii de fosti angajati cu program redus nici unul nu a primit indemnizatia de somaj sau ca toti cei care au primit-o au depus/inregistrat cererea si dosarul aferent in ziua imediat urmatoare incetarii C.I.M.
"1. Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m. daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data. "
Asta este prevederea art. 38 si este contrazisa de prevederea art 34:
"2. Potrivit art.34 alin.1 din Legea nr.76/2002, stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii. "
Daca asiguratul a lucrat cu timp partial de lucru ( 4 ore / zi ) NU beneficiaza de indemnizatie de somaj deoarece NU poate inregistra cererea a doua zi dupa incetarea C.I.M. iar mai tarziu de a doua zi NU mai indeplineste conditia stagiului de cotizare .
Cel putin, acesta este modul de interpretare si aplicare de catre A.J.O.F.M. a Legii 76/2002 atunci cand calculeaza stagiul de cotizare. Deoarece A.J.O.F.M. asimileaza stagiului necesar de cotizare SI termenul de 30 de zile prevazut la art. 38.
Se pare ca cei care au lucrat cu timp partial de lucru de 4 ore/zi se gasesc in situatia de a se judeca luni si ani de zile cu Statul din cauza unui text aberant din Lege si anume: "stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii".
Am urmatoarea rugaminte la dvs. :
In ultimile 24 de luni am lucrat cu program partial, de 4 ore / zi ; am inregistrat cererea de acordare a indemnizatiei de somaj la AJOFM in termenul de 30 de zile prevazut la art. 38 alin 2 din legea 76/2002; AJOFM mi-a respins dreptul la indemnizatie de somaj pretinzand ca nu indeplinesc stagiul minim de cotizare si motivand cu prevederile art. 34 alin. 1 , si anume astfel: ca stagiul de cotizare se stabileste de la data inregistrarii cererii. Prin urmare -in interpretarea dansilor- ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj ar fi trebuit sa depun cererea (si dosarul comp-let, evident) a doua zi dupa incetarea raporturilor de munca.
Mi se pare absurda o asemenea interpretare a art. 34 , cu ignorarea prevederilor art 38 , avand in vedere ca este imposibil sa ai dosarul complet a doua zi dupa incetarea raporturilor de munca: ITM elibereaza Carnetul de Munca abia dupa incetarea efectiva a raporturilor de munca ; organele financiare elibereaza adeverintza de venituri nu in momentul solicitarii ci dupa minimum 2 zile;
puteti va rog sa-mi spuneti cum pot ataca in Contencios dispozitia AJOFM , atata vreme cat art. 34 din Legea 76/2002 mentioneaza ca reper al calcularii stagiuluide cotizare , data inregistrarii cererii ?
In opinia mea, prevederile art. 34 si cele ale art. 38 sunt contradictorii; dar eu nu sunt avocat si nici judecator, asa ca: ce ma sfatuiti sa fac ?