avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum se calculeaza stagiul de cotizare pentru acordarea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum se calculeaza stagiul de cotizare pentru acordarea dreptului la indemnizatia de somaj?

Am urmatoarea rugaminte la dvs. :

In ultimile 24 de luni am lucrat cu program partial, de 4 ore / zi ; am inregistrat cererea de acordare a indemnizatiei de somaj la AJOFM in termenul de 30 de zile prevazut la art. 38 alin 2 din legea 76/2002; AJOFM mi-a respins dreptul la indemnizatie de somaj pretinzand ca nu indeplinesc stagiul minim de cotizare si motivand cu prevederile art. 34 alin. 1 , si anume astfel: ca stagiul de cotizare se stabileste de la data inregistrarii cererii. Prin urmare -in interpretarea dansilor- ca sa beneficiez de indemnizatie de somaj ar fi trebuit sa depun cererea (si dosarul comp-let, evident) a doua zi dupa incetarea raporturilor de munca.

Mi se pare absurda o asemenea interpretare a art. 34 , cu ignorarea prevederilor art 38 , avand in vedere ca este imposibil sa ai dosarul complet a doua zi dupa incetarea raporturilor de munca: ITM elibereaza Carnetul de Munca abia dupa incetarea efectiva a raporturilor de munca ; organele financiare elibereaza adeverintza de venituri nu in momentul solicitarii ci dupa minimum 2 zile;

puteti va rog sa-mi spuneti cum pot ataca in Contencios dispozitia AJOFM , atata vreme cat art. 34 din Legea 76/2002 mentioneaza ca reper al calcularii stagiuluide cotizare , data inregistrarii cererii ?

In opinia mea, prevederile art. 34 si cele ale art. 38 sunt contradictorii; dar eu nu sunt avocat si nici judecator, asa ca: ce ma sfatuiti sa fac ?

1. Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m. daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data.

2. Potrivit art.34 alin.1 din Legea nr.76/2002, stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii.
Mi se pare absurda o asemenea interpretare a art. 34

Asa si este. Logic stagiul de cotizare ar trebui calculat de la data incetarii contractului deoarece, din acel moment salariatul nu mai cotizeaza fiind un potential beneficiar al protectiei sociale. Intarzierea depunerii dosarului in 30 de zile a devenit o "moda" alaturi de nerecuperarea creantelor de catre agentiile de somaj, ambele in defavoarea salariatului (unii au cotizat zeci de ani) si pe care nimeni din institutiile statului sau ONG-uri care se erijeaza in aparatori ai dreptului omului nu le-au sesizat, sesizarile noastre individuale nefiind supuse unor analize temeinice.
"1. Indemnizatia de somaj se acorda de la data incetarii c.i.m. daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca, in termen de 30 de zile de la aceasta data. "

Asta este prevederea art. 38 si este contrazisa de prevederea art 34:

"2. Potrivit art.34 alin.1 din Legea nr.76/2002, stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii. "

Daca asiguratul a lucrat cu timp partial de lucru ( 4 ore / zi ) NU beneficiaza de indemnizatie de somaj deoarece NU poate inregistra cererea a doua zi dupa incetarea C.I.M. iar mai tarziu de a doua zi NU mai indeplineste conditia stagiului de cotizare .

Cel putin, acesta este modul de interpretare si aplicare de catre A.J.O.F.M. a Legii 76/2002 atunci cand calculeaza stagiul de cotizare. Deoarece A.J.O.F.M. asimileaza stagiului necesar de cotizare SI termenul de 30 de zile prevazut la art. 38.

Se pare ca cei care au lucrat cu timp partial de lucru de 4 ore/zi se gasesc in situatia de a se judeca luni si ani de zile cu Statul din cauza unui text aberant din Lege si anume: "stagiul de cotizare se calculeaza de la data inregistrarii cererii".

" Intarzierea depunerii dosarului in 30 de zile a devenit o "moda" alaturi de nerecuperarea creantelor de catre agentiile de somaj, ambele in defavoarea salariatului (unii au cotizat zeci de ani) si pe care nimeni din institutiile statului sau ONG-uri care se erijeaza in aparatori ai dreptului omului nu le-au sesizat, sesizarile noastre individuale nefiind supuse unor analize temeinice."

Nu am depasit termenul de 30 de zile prevazut la art.38 si de altfel art 38. prevede ca termen de decadere din drepturi o perioada de 12 luni de la incetarea C.I.M.

In cazul meu concret prevederile celor doua articole -34 si 38- se anuleaza reciproc si gasesc improbabil ca eu sa fiu prima persoana din Romania care intampina aceasta problema. Aveti cunostinta de vreun caz similar in Justitie si de modul in care a fost rezolvat ?

Mi-e greu sa cred ca din multele mii de fosti angajati cu program redus nici unul nu a primit indemnizatia de somaj sau ca toti cei care au primit-o au depus/inregistrat cererea si dosarul aferent in ziua imediat urmatoare incetarii C.I.M.
Lg 76/2002
(1)ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a)au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
Stagiul de cotizare nu se calculeaza de la data inregistrarii cererii, ci pe perioada anterioara pana la data inregistrarii cererii,
Exista posibilitatea sa nu va fi calculat bine stagiul de cotizare, avand in vedere ca ati avut un contract cu 4 h/zi,
(1"2)Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncă cu timp parţial, stagiul de cotizare prevăzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncă cu timp parţial.
Poate ne dati data angajarii si data incetarii, intreruperi in aceasta perioada etc.

Alte discuții în legătură

Dosar somaj livisor27 livisor27 am fost angajat in perioadele,16-08-2012 pana la 16-12-2012(4 luni),10-04-2013 pana la 21-07-2013(3 luni si 11 zile),iar a treia perioada 01-dec-2013 pana la ... (vezi toată discuția)
Indemnizație de șomaj normă parțială de timp lt lt Bună ziua, O persoană care are a fost angajată în luna noiembrie 2019 cu normă întreagă de 8 ore/zi (înainte de noiembrie era neîncadrată muncă ... (vezi toată discuția)
Termene somaj nadia.berar nadia.berar Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta! Am lucrat cu 1/2 norma si mi s-a redus postul.Cand m-am prezentat la somaj dupa 4 zile, mi s-a spus ca daca nu am venit ... (vezi toată discuția)