avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Activitate elenadc

Activitate elenadc

Răspuns la discuția divort
Imi cer scuze pentru informatia gresita. Eram sigura de ea pentru ca am primit-o de la...un avocat si nu m-am informat mai mult, asa cum ar fi trebuit sa fac. Imi cer scuze inca o data. Intr-adevar nu am studii juridice, sunt doar un umil grefier cu studii medii, care a aplecat in acest caz urechea la informatiile cui nu trebuia. Totusi fiind avocat, am crezut ca am primit o informatie corecta.
Răspuns la discuția divort
DIVORTUL PRIN ACORD COMUN SI FARA COPII MINORI REZULTATI DIN CASATORIE, SE POATE FACE SI LA PRIMARIE. DAR NU VA VA SPUNE NICI UN AVOCAT ASTA.
vezi Legea 105/1992, art. 20 si urmatoarele. Cunosc si eu pe cineva in situatie asemanatoare, doar ca s-au casatorit in Romania. Nu mai stie nimic de ea. Judecatoarea cu care lucrez mi-a spus ca trebuie facute demersuri la Ambasada Americana penbtru a i se afla domiciliul in America. Si oricum nu poti merge decat pe Legea asta. Mai multe nu stiu. De ce nu consulti un avocat specializat in divorturi? Stuatia ta e cu atat mai complicata cu cat ati incheiat casatoria in America, si legea prevede ca ...."relatiile personale si patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au CETATENII DEOSEBITE, sunt supuse LEGII DOMICILIULUI LOR COMUN. In lipsa de CETATENIE COMUNA sau DOMICILIU COMUN relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse LEGII STATULUI PE TERITORIUL CARUIA AU ORI AU AVUT RESEDINTA COMUNA..."
Si la art. 22 spune ca "......divortul este carmuit de legea aplicabila potrivit art. 20".

Daca mergi normal, la instanta de la domiciliul tau, pe codul familiei, ti se va pune in vedere sa faci dovada cu privire la domiciliul lui pentru a se face citarea in strainatate, respctiv procedura prin Minister de 6 luni. Daca reusesti sa gasesti domiciliul lui, atunci, potrivit 607 C.pr.civ., spune ca "...daca paratul nu are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul". DAR, numai daca nimeresti un judecator mai, sa zicem, caruia ii scapa din vedere unele lucruri, respectiv ca el e cetatean american.
DECI, din cate stiu eu lucrand in sistem, desi sunt doar grefier, dar repet, pentru o situatie asemanatoare mi-am intrebat judecatorul, tu trebuie sa mergi pe Legea 105/1992. Incerca sa faci demersuri la Ambasada sa ai un punct de pornire. Si cauta un avocat bun care sa te indrume mai departe. Sau daca ai vreo cunostinta judecator, e cel mai in masura sa te indrume.