avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul de o persoana cu cetatenie straina
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul de o persoana cu cetatenie straina

Am urmatoarea problema: in octombrie 2008 eram in SUA unde m-am casatorit cu un cetaean american. In aprilie 2009 eu am venit in tara si de atunci am pierdut orice contact cu sotul meu . Acum doresc sa divortez . Mentionez ca ultima data cand ne-am vazut el a fost de acord cu acest lucru dar de cand am parasit SUA am pierdut orice legatura cu el ( nu stiu nici unde locuieste acum si nici ce numar de telefon are deorece nu mai comiunicam deloc). Singurul lucru care atesta casatoria noastra este certificatul de casatorie in engleza care se afla in posesia mea. Intrebarea mea este ce demersuri trebuie sa fac pentru a obtine divortul aici in Romania eu neputand a ma intoarce in SUa, nefiind cetatean american.
Cel mai recent răspuns: elenadc , utilizator 18:24, 28 Martie 2010
La asemenea cazuri competent este Tribunalul Municipiului Bucuresti,avand in vedere ca partile sunt un cetatean roman si un cetatean strain.
Cu stima .
georgina_ion a scris:

Singurul lucru care atesta casatoria noastra este certificatul de casatorie in engleza care se afla in posesia mea. Intrebarea mea este ce demersuri trebuie sa fac pentru a obtine divortul aici in Romania eu neputand a ma intoarce in SUa, nefiind cetatean american.


In primul rand faceti transcrierea certificatului de casatorie US la Starea civila din orasul in care domiciliati si veti obtine un certificat de casatorie romanesc. Apoi urmeaza divortul in Romania.
In primul rand, certificatul de casatorie trebuie transcris in registrul de stare civila de la domiciliul dv. din Romania.
Dupa ce este transcris, introduceti o actiune la Judecatoria de la domiciliul dv., daca nu ati avut un domiciliu comun, conform art. 607 C.pr.civ. ;)
vezi Legea 105/1992, art. 20 si urmatoarele. Cunosc si eu pe cineva in situatie asemanatoare, doar ca s-au casatorit in Romania. Nu mai stie nimic de ea. Judecatoarea cu care lucrez mi-a spus ca trebuie facute demersuri la Ambasada Americana penbtru a i se afla domiciliul in America. Si oricum nu poti merge decat pe Legea asta. Mai multe nu stiu. De ce nu consulti un avocat specializat in divorturi? Stuatia ta e cu atat mai complicata cu cat ati incheiat casatoria in America, si legea prevede ca ...."relatiile personale si patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au CETATENII DEOSEBITE, sunt supuse LEGII DOMICILIULUI LOR COMUN. In lipsa de CETATENIE COMUNA sau DOMICILIU COMUN relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse LEGII STATULUI PE TERITORIUL CARUIA AU ORI AU AVUT RESEDINTA COMUNA..."
Si la art. 22 spune ca "......divortul este carmuit de legea aplicabila potrivit art. 20".

Daca mergi normal, la instanta de la domiciliul tau, pe codul familiei, ti se va pune in vedere sa faci dovada cu privire la domiciliul lui pentru a se face citarea in strainatate, respctiv procedura prin Minister de 6 luni. Daca reusesti sa gasesti domiciliul lui, atunci, potrivit 607 C.pr.civ., spune ca "...daca paratul nu are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul". DAR, numai daca nimeresti un judecator mai, sa zicem, caruia ii scapa din vedere unele lucruri, respectiv ca el e cetatean american.
DECI, din cate stiu eu lucrand in sistem, desi sunt doar grefier, dar repet, pentru o situatie asemanatoare mi-am intrebat judecatorul, tu trebuie sa mergi pe Legea 105/1992. Incerca sa faci demersuri la Ambasada sa ai un punct de pornire. Si cauta un avocat bun care sa te indrume mai departe. Sau daca ai vreo cunostinta judecator, e cel mai in masura sa te indrume.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2010
elenadc, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum poate divorta? sdeusan sdeusan Am o prietena maritata in SUA, dar sta in Romania. Vrea sa divorteze, dar nu-l mai gaseste pe sot (disparut undeva in SUA ). Poate cumva obtine din Romania ... (vezi toată discuția)
Divort cu element de extraneitate cornelius26 cornelius26 Casatorie incheiata intre o romanca si un cetatean tanzanian in statul Bahrain.. casatoria a fost transcrisa si in Romania... sotia si-a pastrat domiciliul ... (vezi toată discuția)
Divort in america dintre un cetatean roman (resident) si un cetatean cu dubla cetateanie americano-roman marjana_04 marjana_04 Buna ziua, Sunt casatorita de 3 ani cu un cetatean cu dubla cetatenie. Este roman dar a primit si cetatenie americana. Casatoria s-a incheiat in Romania ... (vezi toată discuția)