avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Activitate a.crisan

Activitate a.crisan

Din pacate, m-ati informat prea tarziu, eu am facut deja un drum pana la resedinta de judet, unde am lasat o cerere, si se pare ca d-nele de acolo au avut dreptate referitor la perioada de 12 luni. Oricum, multumesc celor care s-au implicat!
Mama a fost azi dupa o adeverinta (adeverinta de la ultima unitate sau dovada de la organele competente , din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din lipsa unui post vacant de natura celui ocupat anterior, respectiv din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului ) si secretara de acolo a sunat la somaj ca sa vada ce trebuie sa specifice exact in adeverinta, si d-na de acolo cum de altfel mi-a mai spus si mie o angajata de acolo, ca, avand in vedere ca mama a fost in pensie de invaliditate timp de 12 ani din '98-10, nu mai poate beneficia de ajutor de somaj. Cu alte cuvinte, fiindca a beneficiat de pensie de invaliditate de gr 2 mai mult de 1 an, nu mai are dreptul la ajutorul de somaj?!
Va multumesc!
Revin cu inca un mesaj, am sunat la agentia de somaj in vederea clarificarii situatiei mamei. Doamna de acolo mi-a spus ca trebuie sa fac o cerere la care sa atasez o copie dupa cartea de munca. De asemenea mi-a mai spus ca au mai avut cateva solicitari ale unor persoane care au fost in aceasi situatie precum mama mea, si care au fost respinse. Motivul a fost ca la pensionare i s-a desfacut contractul de munca mamei, si astfel, ea nu intra sub incidenta legii 76?!
Mamei i-a fost taiata recent pensia de invaliditate (are 55 de ani), si si-a depus actele pt ajutorul de somaj (de fapt si-a lasat cartea de munca, unui domn de acolo). Acesta l-a randu sau a trimis-o mai "sus" la directoarea adjuncta parca, si mi-a comunicat ca mama ar fi trebuit sa aiba activtate de 12 luni in ultimele 24. Mentionez ca mama a beneficiat de pensie de invaliditate de gr 2 in ultimii 12 ani. In aceste conditii se califica pt ajutorul de somaj?
Va multumesc mult!
Răspuns la discuția pensie de invaliditate taiata
Va rog sa-mi iertati insistenta, am inteles ca in instanta se poate contesta orice, DAR, avand in vedere ca, termenul de 30 de zile pt contestarea deciziei medicale a expirat, (in acest caz de necontestare, decizia ramanand definitiva), daca dau in instanta casa, nu exista posibilitatea sa-mi respinga acuzatia din start, motivand faptul ca nu am atacat decizia la timp...? Am inteles ca ati merge pana in panzele albe, dar vreau sa stiu ce sanse reale sunt, avand in vederea depasirea termenelor?
Va multumesc enorm!
Conform legii 19/2000 art 56. alin. (6) Decizia de încadrare sau de neîncadrare într-un grad de invaliditate, necontestată în termen, este definitivă.
In acest caz (decizia fiind datata din 19 februarie) mai are sens actiunea in instanta?
Bun, dar pt a merge in instanta, nu e neaparat nevoie sa fi facut anterior o contestatie la adresa casei de pensii? Si daca s-ar fi facut contestatia la timp, in caz de raspuns negativ, cine ar fi dat in instanta cauza, casa sau cel in cauza?
Mama a primit decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale pe data de 19 februarie iar dispozitia pt sistarea pensiei de la casa teritoriala de pensii pe data de 9 martie (data inregistrarii ) si 23 martie (data postei). Teoretic decizia emisa de medicul expert nu mai poate fi contestata (deoarece s-a depasit termenul de 30 de zile). Sugerati ca se poate merge direct in instanta cu o contestatie impotriva celor doua decizii, sau ar fi trebuit contestata intai decizia medicului la casa de pensii, si in caz negativ, mai apoi, contestat in instanta raspunsul negativ dat de casa?
Va multumesc f mult!
Din pacate acum am observat ca au trecut 30 de zile de la data cand medicul i-a comunicat expertiza medicala, si care ulterior a fost inaintata casei teritoriale de pensii, care la randul ei a dat o dispozitie, in baza deciziei medicului, privind suspendarea drepturilor banesti de pensie. Aceasta dispozitie a casei de pensii se poate contesta? Sau contestatia se refera doar la decizia de expertiza a medicului?
Va multumesc mult!
SI contestatia ce ar trebui sa contina? (cerere, sau ce alte acte...)