avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Activitate cris79

Activitate cris79

Răspuns la discuția uzucapiune/lege aplicabila
am vazut raspunsurile. e cazul sa extind putin discutia.
Z este proprietar tabular din 1950 si pana in prezent pe teren. antecontractul din 1954 este intre X si antecesorul clientei.nu pot sa validez acest contract pentru ca am descoperit ca terenul meu este cel invecinat celui care face obiectul contractului v/c al carui proprietar tabular esteZ. in situatia asta X cu tot cu terenul lui iese din discutie.
deci problema este simpla: teren in CLUJ, regim carte funciara.actiune in uzucapiune introdusa in 2006 . pentru mine ar fi mai simplu sa se aplice uzucapiunea de 30 ani . legea 7 unifica intr-adevar regimurile insa nu cuprinde dispoz ref la uzuc. asa cum apreciaza doctrina uzucapiunile incepute si implinite anterior intrarii in vigoare a legii 7 raman guvernate de legea aplicabila la momentul implinirii termenului de prescriptie achizitiva.avand in vedere faptul ca termenul de 30 de ani s-a implinit undeva prin 1980, deci anterior intrarii in vigoare a legii 7/1996, se pare, conform acestor pareri, cam unanime, ca ar fi aplicabil exclusiv decretul.
astept opinii contrare, pentru ca mi-e riscanta uzucapinea de 20 ani, singura aplicabila in situatia mea conform decretului intrucat nu stiu sigur daca a decedat Z.
am o speta care ma cam streseaza.
x vinde lui y in 1954 prin act sub semnatura privata teren (regim carte funciara). normal ca y nu-si intabuleaza dreptul de proprietate:)! y moare in 1959. de atunci si pana in prezent mostenitorii poseda neintrerupt.
la identificarea de carte funciara se descopera ca terenul pe care il poseda este in fapt cel alaturat, iar nu cel din actul indicat, teren intabulat pe Z.
unica solutie in opinia mea: uzucapiune.
insa ce ne facem cu uzucapiunile incepute si implinite inainte de intrarea in vigoare a legii 7/1996?conform doctrinei si practicii, uzucapiunile incepute si implinite (nu ma refer la introducerea actiunii ci la termenul de prescriptie achizitiva)raman guvernate de decretul 115, aituatie in care situatia se complica, avand in vedere ca nu cunoastem nimic despre Z, poate fi chiar in viata. si pentru ca timpul nu ne permite si e si riscant am prefera sa mergem pe uzucap de 30 de ani conform codului civ cu citare prijn public a lui Z.
pareri?
multumesc