avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune/lege aplicabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune/lege aplicabila

am o speta care ma cam streseaza.
x vinde lui y in 1954 prin act sub semnatura privata teren (regim carte funciara). normal ca y nu-si intabuleaza dreptul de proprietate:)! y moare in 1959. de atunci si pana in prezent mostenitorii poseda neintrerupt.
la identificarea de carte funciara se descopera ca terenul pe care il poseda este in fapt cel alaturat, iar nu cel din actul indicat, teren intabulat pe Z.
unica solutie in opinia mea: uzucapiune.
insa ce ne facem cu uzucapiunile incepute si implinite inainte de intrarea in vigoare a legii 7/1996?conform doctrinei si practicii, uzucapiunile incepute si implinite (nu ma refer la introducerea actiunii ci la termenul de prescriptie achizitiva)raman guvernate de decretul 115, aituatie in care situatia se complica, avand in vedere ca nu cunoastem nimic despre Z, poate fi chiar in viata. si pentru ca timpul nu ne permite si e si riscant am prefera sa mergem pe uzucap de 30 de ani conform codului civ cu citare prijn public a lui Z.
pareri?
multumesc
Cel mai recent răspuns: cris79 , utilizator 10:13, 8 Noiembrie 2006
...CINE ESTE Z?...parerea mea este ca in regim de carte funciara nu avem la dispozitie decit uzucapiunea reglementata de decret nu si cea din codul civil...vezi in care te incadrezi...uzucapezi impotriva celui din c.f....
atat timp cat ai stapanit ca proprietar de buna credinta si pt. nu a avea alte impedimente, mergi pe uzucapiunea de 30 ani
am vazut raspunsurile. e cazul sa extind putin discutia.
Z este proprietar tabular din 1950 si pana in prezent pe teren. antecontractul din 1954 este intre X si antecesorul clientei.nu pot sa validez acest contract pentru ca am descoperit ca terenul meu este cel invecinat celui care face obiectul contractului v/c al carui proprietar tabular esteZ. in situatia asta X cu tot cu terenul lui iese din discutie.
deci problema este simpla: teren in CLUJ, regim carte funciara.actiune in uzucapiune introdusa in 2006 . pentru mine ar fi mai simplu sa se aplice uzucapiunea de 30 ani . legea 7 unifica intr-adevar regimurile insa nu cuprinde dispoz ref la uzuc. asa cum apreciaza doctrina uzucapiunile incepute si implinite anterior intrarii in vigoare a legii 7 raman guvernate de legea aplicabila la momentul implinirii termenului de prescriptie achizitiva.avand in vedere faptul ca termenul de 30 de ani s-a implinit undeva prin 1980, deci anterior intrarii in vigoare a legii 7/1996, se pare, conform acestor pareri, cam unanime, ca ar fi aplicabil exclusiv decretul.
astept opinii contrare, pentru ca mi-e riscanta uzucapinea de 20 ani, singura aplicabila in situatia mea conform decretului intrucat nu stiu sigur daca a decedat Z.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune extratabulara cdi75 cdi75 X si Y, respectiv fiu si mama, sunt proprietari tabulari in cote de 1/2 asupra casa si teren. . Mama decedeaza in 1971, avand si alti mostenitori, iar fiul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune - 30 de ani si dezmembrare teren nyusziful nyusziful buna ziua. ce este de facut in aceasta situatie va rog: am inceput actiune ca sa uzucapam un teren, trecut in CF cu 1300 de mp, de fapt sa uzucapam doar ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)