avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere proprietate

buna ziua,
in cazul in care am folosit un teren pe o perioada de peste 10 ani si nu m-a deranjat nimeni, nu mi-a zis nimeni nimic, pot obtine acel teren prin hotarare judecatoreasca? parintii mei il folosesc de aproximativ 20 de ani si din cate am inteles a fost al unei strabunici si nu s-a facut taxa de succesiune...cum pot poceda, ce pot face pentru ca parintii sa poata intra in posesia acelui teren cu acte?
va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 22:00, 18 Iunie 2014
Prin Uzucapiune cf. Noul Cod Civil

Uzucapiunea extratabulara de 10 ani prevede ca dreptul de proprietate asupra unui
imobil sau un dezmembramant al acestuia poate fi in scris in cartea funciara daca s-a exercitat o posesie neviciata timp de 10 ani, imobilul nu a fost inscris pana la acea data in cartea funciara, sau daca a fost inscris, proprietarul sau sa fi decedat sau, in cazul persoanelor juridice, acestea sa-si fi incetat existenta, ori sa fi fost inscrisa in cartea funciara o declaratie de renuntare la dreptul de proprietate asupra acelui imobil.

Potivrit art.930 din noul Cod civil posesia prelungita exercitata timp de 10 ani, in conditiile expres mentionate la lit. a, b si c are drept efect dobandirea proprietatii sau a dezmembramintelor care vizeaza bunul imobil posedat, insa numai de la momentul inregistrarii declaratiei de inscriere in cartea funciara.

Situatia de uzucapiune extratabulara prevazuta de art.930 alin.1 lit. c) din noul Cod civil,
respective atunci cand bunul imobil posedat nu este inscris in cartea funciara va avea o aplicabilitate limitata in timp, date fiind demersurile pentru intocmirea cadastrului national, urmand ca dupa finalizarea acestor demersuri sa nu mai existe bunuri neintabulate.

Potrivit noii reglementari, inscrierea in cartea funciara are efect constitutiv de drepturi, efectul achizitiv care se produce in raport cu persoana uzucapantului si efectul extinctive care se produce in raport cu persoana mostenitorului persoanei decedate, a succesorului persoanei juridice a carei existent a incetat sau a comunei, orasului care a dobandit in domeniul privat bunul imobil abandonat va opera numai de la momentul inregistrarii in cartea funciara.

In masura in care aceste conditii sunt indeplinite, putem spune ca se poate dobandi dreptul de proprietate asupra imobilului, insa numai de la momentul inregistrarii declaratiei de inscriere a uzucapiunii in cartea funciara, si numai daca o terta persoana (spre exemplu, mostenitorul proprietarului care a decedat) nu a inregistrat deja o cerere privind inscrierea propriului sau drept asupra imobilului.

Daca tertul isi intemeiaza cererea de inscriere a dreptului sau pe o cauza legitima, il poate impiedica pe uzucapant in dobandirea proprietatii, chiar daca termenul de uzucapiune de 10 ani a fost implinit.

In cazul uzucapiunii extratabulare, termenul uzucapiunii incepe sa curga din momentul in care imobilul posedat a ramas fara proprietar, respectiv proprietarul a decedat, si-a incetat existenta sau a renuntat la dreptul sau de proprietate, chiar daca posesia celui care invoca uzucapiunea a inceput anterior acestui moment.

P.S

Deşi uzucapiunea este reglementată în art. 930-934 în noul Cod Civil, în acţiunile privind constatarea uzucapiunii vechiul Cod Civil va avea aplicabilitate multă vreme de acum înainte. Aceasta pentru că dispoziţiile noului Cod Civil referitoare la uzucapiunea imobiliară se aplică numai cazurilor în care posesia a început după data intrării în vigoare a acestuia - 1 octombrie 2012.

Pentru cazurile în care posesia a început înainte de această dată, sunt aplicabile dispoziţiile referitoare la uzucapiune în vigoare la data începerii posesiei.

Astfel, chiar şi după intrarea în vigoare a noului Cod Civil, temeiul de drept al unei astfel de acţiuni va fi, în prezent, tot art. 1890 din vechiul Cod civil, iar dacă se invocă şi joncţiunea posesiilor se vor indica şi dispoziţiile art. 1859-1860 vechiul Cod Civil.

De asemenea, tot în ceea ce priveşte legea aplicabilă, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie a stabilit, prin Decizia nr. LXXXVI (86)/10.12.2007, pronunţată pe calea recursului în interesul legii, că în situaţia prescripţiilor achizitive începute sub imperiul Decretului-lege nr. 115/1938 şi implinite după intrarea în vigoare a Legii nr. 7/1996, acţiunile în constatarea dobândirii dreptului de proprietate prin uzucapiune în regim de carte funciara sunt guvernate de dispozitiile legii vechi, respectiv ale Decretului-lege nr. 115/1938.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Iunie 2014
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea extratabularã ContSters4579 ContSters4579 Art. 930 Uzucapiunea extratabulară (1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune henriettebondar henriettebondar As avea cateva intrebari in legatura cu [b]uzucapiunea extratabulara[/b],avand in vedere ,,perioada de tranzitie,, de la Codul Civil din 1864 la Noul Codul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea cameliabonciu cameliabonciu daca parintii mei au stapanit 45 de ani o proprietate fara a avea acte pot deveni proprietari prin uzucapiune?multumesc.si daca da ce pasi trebuie uramati (vezi toată discuția)