Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in cautarea anexelor 3 si 5 din HG 884/ 2001.
Sunt cereri de inscriere in Registru Sportiv si cei de la Agentia Nationala de Sport m-au ajutat in felul urmator:
-Cautati pe net!#-oX-(
Caut de 45 de minute si NU gasesc nicicum....:sorry:
Azi am primit amenda prin posta.
Citez:
"A circulat fara a respecta indicatorul care interzice accesul in zona centrala. contravenientul a fost oprit in fata (nume magazin la aprox. 900m. DUPA semnul interzis) si se afla singur pe motocicleta"
"Fapta savarsita este prevazuta de art. 111 din RGA plic OUG195 2002 si sanctionata de art 99 (indescifrabil "cl" sau "al" 2) din OUG195,20..indescifrabil)
Martor asistent: ...nume... CNP 17............
1. Doresc sa mentionez ca martorul NU A FOST ACOLO SI NICI NU A SEMNAT CAT TIMP AM FOST AMENDAT si masina politiei a plecat iar eu am mai ramas acolo in jur de 5 minute. Pt acestea am martor un prieten care era pe terasa de pe trotuar si a asistat la tot procesul de amendare.
2. art. 111 din OUG 195,2002 :
Art. 111
(1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:
a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;
b) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) si art.92 alin.(3) si (5);
c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) si art. 115 alin.(1);
d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari, este deteriorat ori se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;
f) cand perioada de valabilitate a expirat.
(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin.(1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.
(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b) si art.102 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.
(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a incalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3), eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Daca regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.
(5) In situatiile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.90 alin.(1), art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.
(6) Pentru cazurile prevazute la alin.(4) teza a II-a si alin.(5), dreptul de circulatie se poate prelungi, din 30 in 30 de zile, pe toata perioada urmaririi penale de catre seful politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectueaza urmarirea penala sau care exercita supravegherea cercetarii penale ori la propunerea instantei de judecata care solutioneaza cauza penala ori plangerea introdusa impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.
(7) Decizia sefului politiei rutiere privind prelungirea dreptului de circulatie poate fi atacata la instanta de contencios administrativ competenta, de orice persoana interesata. Procedura prealabila nu este obligatorie.
Unde este "fapta savarsita" ?
3. art. 99 din OUG 195,2002:
Art. 99
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane fizice:
1. conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 kmh sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv;
2. nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers;
3. nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice;
4. neindeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia in alte imprejurari decat in urma unui accident de circulatie;
5. nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice de catre conducatorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate si cortegiilor;
6. nerespectarea semnificatiei semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat in jos spre dreapta, care anunta schimbarea semnalului de culoare verde in cazul benzilor cu circulatie reversibila;
7. conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei;
8. nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate;
9. nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de motocicleta sau moped de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata;
10. nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda;
11. nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii de animale;
12. nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere;
13. lasarea libera in timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului;
14. nerespectarea de catre pasageri sau calatori a obligatiilor ce le revin atunci cand se afla in vehicule;
15. nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului;
16. conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare;
17. conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare;
18. conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decat cele prevazute la art.102 alin.(3) lit.b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil.
(2) Amenda contraventionala prevazuta la alin.(1) se aplica si conducatorului de autovehicul sau tramvai care savarseste o fapta pentru care se aplica 2 puncte de penalizare, conform art.108 alin.(1) lit.a).
Care este "sanctiunea" ?
Scuze pt mesajul lung dar chiar doresc sa fiu lamurit de cineva daca pot ataca PV.
p.s. Am platit jumatate din amenda si sunt foarte hotarat sa atac PV.
Postasul a aruncat o hartie (aviz) de ridicare recomandata (banuiesc ca este amenda).
Hartia este indescifrabila deoarece cutia postala este pe gard si ploaia a udat hartiuta.
Ce fac in aceasta situatie?
Nu am recunoscut fapta.
"Politistul (erau doi) a intrebat daca am ceva de declarat iar eu am zis ca "nu am vazut semnul de interzis din cauza unui autobuz care circula paralel cu mine pe banda 1"."
Buna ziua.
As dori sa stiu daca pot sa cer anularea in instanta a unui PV pe care am refuzat sa-l semnez iar politistul nu a cerut unui martor sa constate refuzul meu la semnarea PV-al.
Pt. o imagine mai clara a situatiei o mica descriere a evenimentului:
In Targu-Mures este interzis prin semne de circulatie intrarea motocicletelor in centru orasului. Am intrat, am fost oprit de politia de circulatie si am fost amendat cu 120 RON si 2 puncte penalizare.
Politistul (erau doi) a intrebat daca am ceva de declarat iar eu am zis ca "nu am vazut semnul de interzis din cauza unui autobuz care circula paralel cu mine pe banda 1".
Politistul a scris ceva pe PV (nu prea am vazut) si mi-a dat sa semnez. Am refuzat pe motivul ca nu poate sa ma amendeze pe motivul ca ei nu au vazut momentul obstructiei autobuzului ci au constatat la 500m. ca eu eram deja in zona interzisa.
Astept PV-al in posta (dupa cum a promis politistul ca se va intampla) si doresc sa stiu daca pot cere nulitatea acestuia pe motivul lipsei martorului.
Mentionez ca eu am avut martor la incident care poate marturisi ca politistii au plecat fara sa ceara nimanui semnarea PV-ului.
Multumesc anticipat.
P.S. Deasmenea as dori sa stiu daca politia poate sa constate o contraventie DUPA savarsirea ei si fara ca ei sa fi VAZUT fapta(ex. sa fiu oprit dupa 500 de m. da la un semn de circulatie gen interzis la stanga sau cedare de prioritate) si acest motiv poate fi invocat la cererea anularii PV-ului.
In opinia mea, daca politia nu a constatat savarsirea infractiunii LA MOMNETUL PRODUCERII EI, nu mai poate sanctiona ulterior. Eu ca motociclist puteam sa imping motorul pe trotuar pe langa semnul de interzis fara sa dau atentie acestuia in calitate de pieton?!