avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 909 soluții astăzi
Forum Activitate alice_nicole

Activitate alice_nicole

Il suspectam pe executorul judecatoresc de neglijenta in efectuarea lucrarilor si intarziere sistematica. Avem doua cauze care nu sunt inca solutionate. Una dintre cauze este din anul 2010,in care avem un BO avalizat, investit cu formula executorie. In acest caz nici macar nu s-a pus poprire pe cont (am aflat noi ulterior)si probabil singura actiune intreprinsa de executor a fost un singur drum pana la sediul firmei, unde desigur nu a gasit pe nimeni:(.
Anul acestea am apelat tot la dansul legat de o alta situatie. O firma ne datora o suma de bani,pentru marfa achizitionata (echipament birotica).Am castigat in instanta,si s-a procedat la sechestrarea unor bunuri mobile aflate la fostul punct de lucru. Noi am informat exectutorul de existenta bunurilor( fostul pct. de lucru era in vecinatatea noastra), am insistat sa vina pentru a sechestra bunurile mobile,inainte de a disparea totul de acolo. Desigur a durat vreo 2 luni pana s-a prezentat dansul. A mai trecut apropae o luna de atunci,s-a facut publicatia de vanzare,dar desigur a uitat sa vina la licitatie.Avem mari semne de intrebare legat de profesionalismul acestui domn. De aceea v-as ruga sa ma ajutati cu unele informatii! Si anume:
-trebuie bunurile sechestrate sa fi evaluate? (pretul de incepere a licitatiei este peste valoarea pietei)
- nu este obligat executorul sa ne informeze asupra situtiei actuale,despre demersurile intreprinse, sa intomeasca un "raport" sau ceva?
- daca firma debitoare este in faliment (BO avalizat), executorul trebuie sa execute avalistul . In acest caz chiar daca firma este in faliment nu pot scoate din evidenta contabila creanta neincasata decat la implinirea termenului de prescriere a datoriei,nu?
- scoaterea din evidenta a creantei neincasate in cazul falimentului debitoarei se face pe baza unui document furnizat de executor care sa ateste falimentul?
-suntem noi obligati sa "investigam",pentru a afla unde poate sa-i gaseasca pe administratorii debitoarle sau care sunt adresele lor (invoca motivul ca nu are informatii)
Va multumesc!
Daca pentru 2012 nu exista un contract de munca unic la nivel national in vigoare,cu alte cuvinte nu exista nici coeficienti de ierarhizare care sa se aplice la nivel national (nu sunt obligatorii). Atunci putem considera ca angajatorii nu sunt obligati sa acorde salariatilor un anumit numar de zile libere platite pentru evenimente deosebite? Pot sa stabileasca la nivel de unitate numarul acestora,precizandu-se in Regulamentul Intern?
Putem considera ca au un caracter obligatoriu sau doar orientativ?
(Exempu: se pot acorda 2 zile pentru nastere unui copil sau este obligatoriu acordarea a 5 zile?)
Care este baza legala in cazul obligativitatii acordarii acestor zile?
(* Legea 130/1996-abrogata si in Codul Muncii nu apar specificate.)
IV. PREŢUL ªI MODALITÃŢILE DE PLATÃ
ART. 4 Preţul închirierii - chiria - pentru folosirea spaţiului închiriat este de 600 EURO/lună (TVA inclus), plătibilă în lei la cursul de referinţă BNR din ziua în care se emite factura, sumă care se va achita în contraechivalent lei.Chiria pentru ultimele 4 luni de contract se va achita la semnarea contractului.
ART. 5 Chiria aferentă prezentului contract se achită lunar în avans pentru luna în curs, în termen de 5 zile de la data emiterii facturii.
ART. 6 Nerespectarea termenelor de plată este cauză de reziliere a prezentului contract din culpa exclusivă a chiriaşului.
ART. 7 Neplata chiriei la termenul stabilit autorizează pe locator să perceapă penalităţi de întârziere de 1% pe zi, calculată la valoarea chiriei şi să solicite rezilierea contractului şi evacuarea silită a chiriaşului. Penalitatea prevăzută poate depăşi suma asupra căreia se calculează.
VII. ALTE CLAUZE
ART.11 Chiriaşul are dreptul să mobileze spaţiul închiriat şi să instaleze echipamente, de exemplu, copiatoare, computere, faxuri etc sau alte aparate consumatoare de energie electrică, fără să degradeze bunul.
ART. 12 La încetarea contractului de închiriere, chiriaşul trebuie să îndepărteze cu atenţie tot mobilierul şi echipamentul şi să readucă bunul în aceeaşi stare ca la data la care a fost închiriat, exceptând uzura normală.
ART. 13 Predarea – primirea spaţiului închiriat de către chiriaş locatorului se va consemna într-un proces – verbal şi se va face în termen de două zile de la data expirării prezentului contract. Nerespectarea acestui termen obligă chiriaşul la plata unor penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere din contravaloarea chirie pentru luna în curs.
ART. 14 Subînchirierea şi /sau cesioanrea, în tot sau în parte a prezentului contract este interzisă.
VIII. RÃSPUNDEREA CONTRACTUALÃ
ART. 15 Pentru nerespectarea totală sau parţială sau pentru executarea defectuoasă ori cu întârziere a vreuneia din clauzele contractuale, partea vinovată se obligă să plătească daune-interese.

IX. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
ART. 16 Prezentul contract încetează în următoarele condiţii:
a) prin acordul scris al părţilor;
b) în caz de faliment al uneia din părţile contractante.
c) la împlinirea termenului pentru care a fost încheiat.

X. REZILIEREA CONTRCTULUI
ART. 17 Prezentul contract este reziliat de plin drept, fără somaţie şi punere în întârziere în cazul în care chiriaşul întârzie plata chiriei mai mult de 15 zile de la data emiterii facturii.
Ne confruntam cu urmatoarea situatie... Am incheiat un contract de inchiriere in anul 2008 pe o perioada de aproximativ 5 ani, contractul urmand a se incheia in iulie 2012. Locatorul ne-a obligat sa platim chiria pentru ultimele 4 luni de contract la semnarea contractului. (Art.4 din contract: "Chiria pentru ultimele 4 luni de contract se va achita la semnarea contractului"). Fara a fi alte precizari. Acum noi dorim sa renuntam la acest spatiu si as dori sa stim daca in aceasta situatie locatorul este obligat sa ne dea banii inapoi. Avem vreo sansa in instanta?
BO nu a fost depus la data scadentei deoarece i-am acordat o perioada de gratie clientului care se afla in imposibilitate de plata. Problema este ca ne-am interesat la banca care este termenul de prezentare si ni s-a spus 30 zile. Atunci cand am primit refuzul am avut parte de "supriza":O, deoarece am vazut ca motivul este pe langa litigiu privind dreptul de proprietate si depunere dupa termen. Am cerut explicatii bancii, si ei ne-au zis ca de fapt motivul este poprirea contului platitorului si nu nedepunerea la termen; desi din modul de exprimare reies cu totul altceva. Atunci am inceput sa intelgem ca s-ar putea sa se complice lucrurile, si sa ne documentam (un pic prea tarziu...). oricum din cate se pare fiecare interpreteaza cum vrea...
Buna!
Poate fi BO investiti cu formula executorie daca a fost depus dupa 10 zile de la data scadentei, iar la refuz apare explicatia nedepunere in termen si litigiu privind dreptul de proprietate?
Nu am precizat dar, biletul la ordin este avalizat, se schimbă situaţia cu ceva? Răspunde administratorul cu bunurile lui personale ?
ªi dacă poate să-mi spună cineva care este termenul de prezentare a BO...
Vă rog! Mulţumesc!
Bună ziua!
Ne confruntăm cu următoarea problemă şi dilemă... Aveam un BO de încasat, scadent în data de 06.04.2010, deoarece bănuiam ca ar avea probleme financiare emitentul (clientul) , am încercat sa-l contactăm. După mai multe încercari eşuate am reuşit, confirmându-ne că nu are disponibilul în cont. Între timp ne-am interesat la bancă care este termenul în care poate fi depus BO şi ei ne-au răspuns că ar fi 30 zile. Aşa ca i-am oferit o "perioadă de graţie"... desigur clientul nu a mai dat nici un semn de viaţa şi am depus BO la banca după 10 zile. Cum era de aşteptat a fost refuzat. Problema apare aici, deoarece la explicaţie apare refuz depunere in afara termenului- litigiu cu privire la dreptul de proprietate. Am întrebat la banca şi ni s-a spus că motivul refuzului este litigiul cu privre la dreptul de proprietate(cont poprit) nu nedepunerea în termen, dar din formulare se întelege altceva. Deci care este termenul??? ... cel mult 2 zile lucratoare(Legea 58/1934). Clientul a intrat în CIP ? Cum ne sfatuiţi să procedăm?... să cerem lămuriri băncii în scris vis-a-vis de refuzul BO cu care să ne prezentăm la tribunal sau este corecta explicaţia aceasta? Vă mulţumesc!