Daca pentru 2012 nu exista un contract de munca unic la nivel national in vigoare,cu alte cuvinte nu exista nici coeficienti de ierarhizare care sa se aplice la nivel national (nu sunt obligatorii). Atunci putem considera ca angajatorii nu sunt obligati sa acorde salariatilor un anumit numar de zile libere platite pentru evenimente deosebite? Pot sa stabileasca la nivel de unitate numarul acestora,precizandu-se in Regulamentul Intern?
Putem considera ca au un caracter obligatoriu sau doar orientativ?
(Exempu: se pot acorda 2 zile pentru nastere unui copil sau este obligatoriu acordarea a 5 zile?)
Care este baza legala in cazul obligativitatii acordarii acestor zile?
(* Legea 130/1996-abrogata si in Codul Muncii nu apar specificate.)
Art. 152 C.mun.:
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă. (2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Asadar, pentru a se beneficia de astfel de zile libere platite ar trebui ca evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sa fie reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern al angajatorului ...
Zilele libere platite pentru nasterea copilului se acorda in baza Legii 210 din 1999. Potrivit acestei legi , tatal copilului beneficiaza de 5 zile lucratoare platite in primele 8 saptamani de viata a copilului,. Tot potrivit acestei legi se mai pot acorda o singura data inca 10 zile lucratoare daca a absolvit un curs de puericultura.
Legea se refera numai la concediu paternal care se acorda tatalui , insa pentru celelalte evenimente deosebite trebuie sa existe anumite dispozitii prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia ...