Buna ziua! La nașterea unui copil la cate zile am dreptul libere de la muncă 5 zile sau 10? Și dacă am absolvit și cursul de puericultura mi se mai adauga 5 zile și dacă da,daca sunt plătite sau nu aceste 5 zile ,mi sa spus de la muncă că sunt neplătite și mi se întrerupe și contractul de muncă daca vreau sa iau și acele 5 zile pe lângă cele 10,este normal?
Sunt doua situatii total diferite , care se refera la acelasi moment si care se pot cumula. Astfel:
1. In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de: - concediu paternal
Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.
Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a petitionarului.
Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
In cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.
2. - zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern sunt stabilite acordare de zile libere platite in cazul nasterii unui copil ,atunci tatal poate beneficia de astfel de zile.