avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor ...

Buna ziua, as vrea sa stiu si eu cate zile libere se acorda tatilor la nastrea unui copil daca noua lege spune 10 zile zile lucrătoare iar compania la care lucrez are agreat prin CCM doar 3 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:41, 26 Septembrie 2023
Sunt doua situatii total diferite , care se refera la acelasi moment si care se pot cumula. Astfel:

In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.
Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a petitionarului.
Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
In cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern sunt stabilite acordare de zile libere platite in cazul nasterii unui copil ,atunci tatal poate beneficia de astfel de zile.
In concluzie, pot beneficia de cele 10 zile acordate prin lege sau doar de 3 zile agreate in CCM intern?
Mulțumesc

Cornel Vasile a scris:

Sunt doua situatii total diferite , care se refera la acelasi moment si care se pot cumula. Astfel:

In cazul nasterii unui copil tatal poate beneficia de:
- concediu paternal
Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare.
Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului, justificat cu certificatul de naștere al acestuia, din care rezultă calitatea de tata a petitionarului.
Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
In cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, daca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern sunt stabilite acordare de zile libere platite in cazul nasterii unui copil ,atunci tatal poate beneficia de astfel de zile.

In concluzie, puteti beneficia de 10 zile lucratoare prevazute in lege plus 3 zile in CCM

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)
Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)