avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Activitate alexa_teo

Activitate alexa_teo

Buna ziua.

As avea si eu o problema: tocmai am fost anuntata de catre angajatorul meu ca voi plati o "penalizare" de 350 de euro (aceasta suma fiind egala cu prejudiciul adus de mine firmei printr-o greseala comisa). As dori sa stiu daca pot face ceva in acest sens.

Va trebui sa explic mai pe larg situatia, ca sa intelegeti exact despre ce este vorba si sa ma sfatuiti (eu personal cred ca legal, nu prea pot face mare lucru, insa tot trag speranta).

Lucrez in turism, fac rezervari hoteliere pentru clientii firmei. Am avut o rezervare cu o politica de anulare foarte speciala, eu am anuntat clientul in scris de o politica standard (aceasta era greseala); clientul a anulat, hotelul nu ne ramburseaza, deci angajatorul imi va opri cate 50 de euro pe luna pana achit totalul de 350(deci ei se spala pe maini, nu vor pierde nimic).

Inteleg, conform art. 164, art 2, ca nu se poate sa mi se impute aceasta "penalizare" decat cu o hotarare judecatoreasca, insa:

-am contract de munca la aceasta firma pe un salariu mic (pe 4ore, desi muncesc 8), din luna februarie 2010 (inainte era normal, 8 ore, cu un salariu mediu)
-restul banilor (diferenta pana la salariul mediu pe care il aveam inainte + un comision din vanzari) este declarat si el, insa printr-o factura pe care eu o tai firmei lunar, in calitate de PFA (si aici as avea o problema, pentru ca inca nu am incheiat un contract de prestari serv, pt ca "nu a avut timp avocatul sa il redacteze", deci concluzia este ca prin lege, firma este obligata sa imi plateasca doar salariul mic, pe 4 ore).

Atunci, pe mine art. 164, art. 2 nu cred ca m-ar ajuta prea mult, deoarece se poate afirma:

"noi nu am retinut nimic, salariul fix este de ...., iar pentru PFA, luna aceasta nu a prestat serv de suma de ...., ci de .... (adica suma reala minus "penalizare").

Revoltarea mea rezulta de fapt din urmatoarea situatie: pentru un profit de 350 de euro pe care eu il aduc firmei, primesc mai putin de 10 euro, in schimb pentru un prejudiciu de 350 euro, platesc totalul. Nu ma astept nici sa nu platesc nimic, insa nu mi se pare in regula sa platesc 100%.

Va rog din suflet sa imi dati un sfat, ce credeti ca as putea face in situatia asta (daca exista o solutie).

Va multumesc din suflet.