avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1052 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizare din salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizare din salariu

Buna ziua.

As avea si eu o problema: tocmai am fost anuntata de catre angajatorul meu ca voi plati o "penalizare" de 350 de euro (aceasta suma fiind egala cu prejudiciul adus de mine firmei printr-o greseala comisa). As dori sa stiu daca pot face ceva in acest sens.

Va trebui sa explic mai pe larg situatia, ca sa intelegeti exact despre ce este vorba si sa ma sfatuiti (eu personal cred ca legal, nu prea pot face mare lucru, insa tot trag speranta).

Lucrez in turism, fac rezervari hoteliere pentru clientii firmei. Am avut o rezervare cu o politica de anulare foarte speciala, eu am anuntat clientul in scris de o politica standard (aceasta era greseala); clientul a anulat, hotelul nu ne ramburseaza, deci angajatorul imi va opri cate 50 de euro pe luna pana achit totalul de 350(deci ei se spala pe maini, nu vor pierde nimic).

Inteleg, conform art. 164, art 2, ca nu se poate sa mi se impute aceasta "penalizare" decat cu o hotarare judecatoreasca, insa:

-am contract de munca la aceasta firma pe un salariu mic (pe 4ore, desi muncesc 8), din luna februarie 2010 (inainte era normal, 8 ore, cu un salariu mediu)
-restul banilor (diferenta pana la salariul mediu pe care il aveam inainte + un comision din vanzari) este declarat si el, insa printr-o factura pe care eu o tai firmei lunar, in calitate de PFA (si aici as avea o problema, pentru ca inca nu am incheiat un contract de prestari serv, pt ca "nu a avut timp avocatul sa il redacteze", deci concluzia este ca prin lege, firma este obligata sa imi plateasca doar salariul mic, pe 4 ore).

Atunci, pe mine art. 164, art. 2 nu cred ca m-ar ajuta prea mult, deoarece se poate afirma:

"noi nu am retinut nimic, salariul fix este de ...., iar pentru PFA, luna aceasta nu a prestat serv de suma de ...., ci de .... (adica suma reala minus "penalizare").


Revoltarea mea rezulta de fapt din urmatoarea situatie: pentru un profit de 350 de euro pe care eu il aduc firmei, primesc mai putin de 10 euro, in schimb pentru un prejudiciu de 350 euro, platesc totalul. Nu ma astept nici sa nu platesc nimic, insa nu mi se pare in regula sa platesc 100%.

Va rog din suflet sa imi dati un sfat, ce credeti ca as putea face in situatia asta (daca exista o solutie).


Va multumesc din suflet.


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 29 Aprilie 2010
1. Nicio penalizare din salariu nu se poate face fara o cercetare disciplinara prealabila facuta de catre angajator, si cu respectarea prevederilor codului muncii in acest sens.
2. Pentru a-ti aplica penalizarea, angajatorul va trebui sa demonstreze vinovatia ta.
3. Vinovatia se demonstreaza prin faptul ca nu ai respectat fisa postului. Fisa postului este singurul document care face dovada vinovatiei salariatului fata de angajator. Ai asa ceva ? Ma indoiesc.;)
Nu este vorba de o sanctiune desciplinara ci de repararea unui prejudiciu .
Legal trebuie sa respecte art.164:
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr -o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Da ok. Asta am inteles si eu. Dar asa s-a exprimat angajatorul. Nu asa a scris userul ? "penalizare" ?

" tocmai am fost anuntata de catre angajatorul meu ca voi plati o "penalizare" de 350 de euro (aceasta suma fiind egala cu prejudiciul adus de mine firmei printr-o greseala comisa)."

Practic nu se incadreaza in nicio situatie angajatorul. Asta e. El vrea sa-i retina din slariu pur si simplu fara baza legala.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2010
Krissia ., Alte profesii
Prejudiciul cauzat firmei se recupereaza integral de la cel vinovat ...Salariatul răspunde personal pentru fapta proprie. Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata fransiza casco din salariu FELICSMED FELICSMED Firma la care sunt angajat ca si consultant medical ne-a trimis tuturor celora care avem masini de serviciu o atentionare cu privire la Casco si anume: in caz ... (vezi toată discuția)
Angajamentul de plata delia25 delia25 Angajamentul de plata conform noului Cod Fiscal mai este legal? Daca nu ce articol spune lucrul asta? Multumesc. (vezi toată discuția)
Raspunderea patrimoniala a angajatului ContSters82010 ContSters82010 Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema. In cazul in care un angajat a adus un prejudiciu firmei (firma a primit amenda de la garda financiara pentru ... (vezi toată discuția)