Firma la care sunt angajat ca si consultant medical ne-a trimis tuturor celora care avem masini de serviciu o atentionare cu privire la Casco si anume: in caz de dauna ni se vor opri din salariu 100 de euro pentru plata fransizei. Mentionez ca am contract de munca full time, perioada nedeterminata si nu avem in contract stipulate opriri din salariu. Pe de alta parte nu am semnat nici un fel de act aditional sau regulament de utilizare a autovehiculului.
Este legala aceasta oprire salariala si ce lege da dreptul angajatorului sa opreasca bani din salariu? Ce ma sfatuiti?
Art.254 alin.1 C.mun. : Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Art.169 alin.2 C.mun. : Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Asadar, atunci cand salariatul a produs angajatorului un prejudiciu printr-o fapta ilicita cauzatoare de prejudicii acesta va raspunde patrimonial potrivit normelor si principiilor raspunderii civile contractuale .. insa recuperarea prejudiciului nu se poate face decta prin doua modalitati :
- actiunea in instanta
- acordul partilor, daca c/v prejudiciului nu depaseste 5 salarii minime brute pe economie. Ceea ce depaseste aceasta valoare se recupereaza prin actiune in justitie.
Va multumesc mult pentru raspuns. Problema este ca eu am gasit masina usor avariata in parcare, deci eu nu am adus nici un prejudiciu direct firmei. As fi inteles daca as fi provocat eu un accident, atunci ar fi oarecum drept sa platesc 100 de euro fransiza, dar numai daca mi se dovedeste vinovatia. Ar insemna ca de fiecare data cand masina este zgariata, avariata in parcare eu sa platesc, ceea ce nu mi se pare just. Repet, nu am semnat nici un fel de document care sa ma oblige sa achit despagubiri in urma utilizarii autoturismului.
Daca eu nu sunt de acord cu plata acestei sume, mi se poate intrerupe contractul de munca?
..dar mai este vreun angajator de buna credinta? Conteaza doar banii si cheltuielile cat mai mici, asta insemnand inclusiv oprirea a 30% din salariu pentru plata fransizei la masina.
Exista ... auto avariat in parcare, fara cunoasterea autorului.
P.S. Sunteti si avocat? In caz de nevoie pot apela la serviciile dvs?
Da, mai exista si angajatori de buna-credinta ... intr-adevar, in prezent primeaza mijloacele financiare si mai putin respectarea legii sau a drepturilor salariatilor ...
Buna seara!
elenaptc
La locul de muca unde lucrez ca asistent medical intampin o problema despre care nu stiu prea multe am rugaminte daca ma poate ajuta cineva cu cateva ... (vezi toată discuția)
Retineri abuzive?
tartalak
lucrez pentru firma in iasi ca si reprezentant de vanzari si conduc zilnic masina pusa la dispozitie de angajator.acum ceva timp aflandu-ma intro localitate in ... (vezi toată discuția)
Retinere abuzive
tartalak
In urma unui accident in care am parasit soseaua incercand sa evit un caine am intrat cu masina intr-un stalp rezultand dauna totala a masinii care este ... (vezi toată discuția)