lucrez pentru firma in iasi ca si reprezentant de vanzari si conduc zilnic masina pusa la dispozitie de angajator.acum ceva timp aflandu-ma intro localitate in interes de servici am fost implicat intr-un eveniment rutier incercand sa evit o caruta, care intrase fortat intr-o intersectie desi nu avea spatiu am acrosat cu partea dreapta a masinii o placa de beton aflata pe marginea drumului avariind masina fiind necesar schimbarea barei fata masinii.Dupa o luna jumatate (urnarit parca de ghinion )incercand sa evit un caine inafara municipiului iasi(aflandu-ma tot in interes de servici)am pierdut controlul masinii iesind in decor avariind masina serios.Managerul de flota al firmei la care lucrez m-a contact spunandu-mi ca trebuie sa platesc 300 euro reprezentand franciza trecuta in asigurarea masinii lucru ce nu mi-a fost comunicat si nu am semnat nimic in acest sens cand am preluat masina.Banii care imi sunt pretinsi ar fi 150 euro pentru primul eveniment si 150 pentru al doilea desi dupa primul eveniment nu mi s-a pretins nimic.Spuneti-mi daca procedeaza corect avand in vedere ca nu mi s-a adus la cunostinta acest lucru cand am preluat masina si nici nu am semnat nimic in acest sens.Si cum pot proceda daca mi se opresc acesti bani din salar fara sa fiu anuntat?
1. Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă (art.169 alin.1 si 2 C.mun.)
2. Potrivit dispoziţiilor art. 254 alin. 1 din Codul muncii, salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii contractuale pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi in legatură cu munca lor.
3. In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie (alin.3 si 4 , art.254 C.mun.).
4. De asemenea, salariatii nu raspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului (alin.2 art.254 C.mun.)
5. Asadar , daca angajatorul doreste sa va opreasca din bani sumele respectve are doua variante :
- incheierea unui acord , prin care se va stabili modul de plata si valoarea prejudiciului respectiv
sau
- introduce o actiune in instanta impotriva dvs , angajand astfel raspunderea patrimoniala a dvs pentru prejudiciu cauzat.
6. De asemenea, chiar daca va obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila acesta nu va putea sa va opreasca din salariul mai mult de 1/3 din venitul lunar net.
Abuzuri angajator
mihaitoader7
Buna ziua, este legal ca angajatorul sa iti opreasca minusul la caserie ba mai mult sa platesti un produs lipsa de 3 ori.Daca nu cum as putea actiona impotriva ... (vezi toată discuția)