avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dauna in accident auto pentru firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dauna in accident auto pentru firma

Buna seara,

Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat?
Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco.
Angajatul se afla in sarcina de serviciu si nu a acordat prioritate. Nu exista raniti. celalat autoturism implicat a primit asigurarea.

Angajatul are masina predata pe proces verbal. Cine achita reparatia? Cum se poate imputa angajatului dauna?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:25, 27 August 2014
Art. 254. [raspunderea salariatului]

(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Codul Muncii

Art. 254. - (1) Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
(2) Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze neprevăzute care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.
(3) În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părţilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 257. - (1) Suma stabilită pentru acoperirea daunelor se reţine în rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei în cauză din partea angajatorului la care este încadrată în muncă.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fără a putea depăşi împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea cel în cauză jumătate din salariul respectiv.
mihaibaciu10 a scris:

....

Angajatul are masina predata pe proces verbal. Cine achita reparatia? Cum se poate imputa angajatului dauna?

Multumesc!


Reparatia o poate angajatorul care apoi va putea sa se indrepte impotriva salariatului care a cauzat prejudiciu.

art.253 C.mun.
..
(3) Angajatorul care a platit despagubirea isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urmatoarele.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului, in cazul raspunderii patrimoniale, sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

In cazul acordului, valoarea pagubei nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot imputa angajatilor pierderile cauzate in domeniul horeca? Etasty Etasty Buna ziua, Din punct de vedere legal exista posibilitatea sa potimputa unui angajat care mi-a cauzat o dauna majora in bucatarie contravaloarea acesteia? Va ... (vezi toată discuția)
Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)
Recuperare prejudiciu de la angajat Alexandru20 Alexandru20 Cum ma pot indrepta impotriva unui angajat din cauza caruia nu-mi mai pot executa obligatiile contractuale (de a livra legume, flori) deoarece acesta a ... (vezi toată discuția)