avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... retinere abuzive
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

retinere abuzive

In urma unui accident in care am parasit soseaua incercand sa evit un caine am intrat cu masina intr-un stalp rezultand dauna totala a masinii care este proprietatea angajatorului pentru care lucrez.Acum dupa 7 luni de la producerea evenimentului desi intre timp adica in luna februarie asiguratorul a declarat dauna totala,angajatorul mi-a retinut suma de 650 constand in franciza din contractul de asigurare al masinii.mentionez ca aceasta retinere s-a facut fara sa fiu anuntat si fara sa semnez ca am luat la cunostinta si sunt de acord.Ce sfat imi puteti da?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:54, 13 Iunie 2012
Daca s-a considerat ca sunteti vinovat de producerea avariei masinii, angajatorul dvs. fiind despagubit de asigurator, mai putin fransiza, cred ca a procedat corect ca valoarea acesteia sa va fie imputata. Omeneste vorbind firma se putea descurca si fara sa va impute suma respectiva. Inainte de retinere ar fi trebuit sa se efectueze o cercetare prin care sa se stabileasca vinovatia dvs si apoi sa se dispuna imputarea daunelor produse societatii. Ati putea incerca o rezolvare amiabila cu angajatorul. In mod sigur un coleg jurist v-ar putea indruma cum ati putea rezolva mai bine situatia. Succes!




Daca ati produs un prejudiciu angajatorului acesta are posibilitatea de a-l recupera de la dvs prin urmatoarele posibilitati :
- actiune in instanta
- acordul partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie , iar ceea ce depaseste aceasta valoare se recupereaza prin actiune in instanta.

Art. 169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...

Inexistenta unei hotarari judecatoresti irevocabile sau a unui acord al partilor nu se poate efectua nicio retinere din salariul dvs .. in acest caz, retinerea efectuata este nelegala fapt petru care va puteti adresa ITM-ului si /sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului...
Pe de alta parte, daca as fi angajatorul dvs. iar dvs. mi-ati face plangere la ITM si m-ati da in judecata pentru retinerea ilegala (pentru ca este ilegala, asta-i clar),
in secunda urmatoare v-as da si eu in judecata pe dvs. pentru a raspunde de dauna pe care mi-ati produs-o, in legatura cu munca.
Dauna este tocmai fransiza ne-acoperita de asigurator.
Termenul in care unitate ava poate da in judecata este de 3 ani de la data constatatrii prejudiciului.

Cel mai probabil dvs. veti castiga procesul pentru retinerea nelegala, iar unitatea il va castiga pe cel de dauna.
Desigur, puteti incerca sa porniti un proces, in speranta ca ei nu va vor da in judecata, sau vor pierde.
Problema este retinerea nelegala si nu raspunderea patrimoniala a angajatului .. pentru a efectuat o retinere nelegala angajatorul trebuie sa raspunda pentru asa ceva , chiar daca are la randul sau angajarea raspunderii patrimoniale a salariatului.
Sunt perfect de acord cu ultimul dvs. comentariu, @freeelis.
Procedural, cele doua chestiuni sunt complet diferite.
Legal, retinerea facuta este abuziva cu siguranta, si astfel de practici ale angajatorilor nu trebuie incurajate.
Totusi, mi se pare corect sa avertizez user-ul ca lucrurile pot lua o intorsatura neplacuta pentru el.

Alte discuții în legătură

Poate angajatorul sa ridice pretentii financiare de la salariat? ContSters300815 ContSters300815 buna ziua. eu lucrez ca sofer pe camion. am avut un accident usor in suedia cu camionul firmei,si seful meu nu mai vrea sa imi dea banii pe motiv ca camionul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. sunt o firma de transport si imntampin urmatoarea ... corint corint buna ziua. Sunt o firma de transport si imntampin urmatoarea problema, am doi soferi care si-au dat demisia, de la care am de recuperat o suma mare de ... (vezi toată discuția)
Plata fransiza casco din salariu FELICSMED FELICSMED Firma la care sunt angajat ca si consultant medical ne-a trimis tuturor celora care avem masini de serviciu o atentionare cu privire la Casco si anume: in caz ... (vezi toată discuția)