avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna ziua. Sunt o firma de transport si imntampin ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna ziua. Sunt o firma de transport si imntampin urmatoarea ...

buna ziua. Sunt o firma de transport si imntampin urmatoarea problema, am doi soferi care si-au dat demisia, de la care am de recuperat o suma mare de bani(echivalentul diurnei dauna aduse camionului). Intrebare, ii mai pot emite decizie de imputare dupa ce si au depus demisia?
Cel mai recent răspuns: Cristina Filimon , Avocat 21:28, 26 Septembrie 2020
Nu știu, sincer, despre decizie de imputare. Din perspectiva mea, dacă au demisionat, nu prea își mai are sensul.. însă puteți formula acțiune în justiție pentru a vă recupera costurile și daunele aduse camionului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu faceti nimic cu decizia de imputare ... ati mai deschis un topic pe acest subiect ...

Reiterez:
Angajarea raspunderii patrimoniale se poate face si dupa ce un angajat si-a dat demisia.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
Ce am omis a va spune e, ca i am oprit diurna , in contabilitate avnd avans spre decontare, ei nevenind cu ordinul de deplasare si nici decontul se cheltuieli. Se pare ca m au actionat in jud
ecata.
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, salariatul poate promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a i se restitui suma retinuta nelegal.
Nu ați procedat în mod legal. Încercați să vă apărați și să explicați judecătorului de ce ați procedat în felul acesta și vedeți ce ar putea ieși. Poate aveți noroc, dar mă îndoiesc.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzi imputate angajaților Streamline Streamline După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu? (vezi toată discuția)
Buna ziua! În ce condiții îți poate oprii angajatorul bani ... Andrei19955 Andrei19955 Buna ziua! În ce condiții îți poate oprii angajatorul bani din salariu pentru avarii aduse mașinii de serviciu? În contractul de munca nu e specificat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum poate o companie sa isi recupereze valoarea bunurilor ... florinflorinflorinflorin florinflorinflorinflorin Buna ziua, Cum poate o companie sa isi recupereze valoarea bunurilor nepredate de catre angajat . Spre exemplu : Un angajat paraseste compania prin ... (vezi toată discuția)