avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenzi imputate angajaților
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenzi imputate angajaților

După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 6 Noiembrie 2018
1. Daca amenda aplicata a fost cauzata de greseala dvs, atunci angajatorul isi va recupera suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei, in conditiile art. 254 si urm. din Codul Muncii.

2. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

3. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

4. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.

5. Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului – atat in cazul raspunderii patrimoniale, cat si a obligatiei de restituire – sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retirere bani din salariu Naita Iulian Naita Iulian Buna ziua, angajatorul meu a platit pentru mine fara ca acesta sa ma intrebe o suma de bani, iar acum in urma incheierii preavizului depus acum 20 zile acestia ... (vezi toată discuția)
Pensionare ! ocsi68 ocsi68 Un angajat care are dreptul la c.o. 25 zile lucratoare /an , este planificat in concediu de ex. aprilie a.c. si efectueaza concediul integral , in luna mai ... (vezi toată discuția)
Când se pot opri bani din salariu de către angajator, care ... Magargiu Dorinel Magargiu Dorinel Când se pot opri bani din salariu de către angajator, care este baza legală ? (vezi toată discuția)