avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! În ce condiții îți poate oprii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! În ce condiții îți poate oprii angajatorul bani ...

Buna ziua! În ce condiții îți poate oprii angajatorul bani din salariu pentru avarii aduse mașinii de serviciu? În contractul de munca nu e specificat absolut nimic de mașina... mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Ipj , utilizator 12:24, 2 Martie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt :
- acordul partilor . In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

ori

- actiunea in justitie.

1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.

(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......

2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.

Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.

Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.

3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului /sesiza ITM-ul pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Dl Cornel Vasile vă rog frumos dacă puteți să-mi spuneți ce pot face în situația în care într-un caz asemănător firma mi-a reținut banii din salariu pe două luni consecutive?
Menționez că situația este veche iar între timp firma respectivă a falimentat.
A fost început un proces a cărui verdict a fost de a fi înscris în cartea creditorilor.
Cred că rămân cu paguba.
Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încercați sa mergeti la AJOFM pentru a vedea dacă ii puteți recupera din Fondul de garantare a creanțelor salariale.
Vă mulțumesc pentru sfat.

Cornel Vasile a scris:

Încercați sa mergeti la AJOFM pentru a vedea dacă ii puteți recupera din Fondul de garantare a creanțelor salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Când se pot opri bani din salariu de către angajator, care ... Magargiu Dorinel Magargiu Dorinel Când se pot opri bani din salariu de către angajator, care este baza legală ? (vezi toată discuția)
Amenzi imputate angajaților Streamline Streamline După un control al poliției am încasat o amenda pe firma! Are dreptul patronul meu sa-mi oprească bani din salariu? (vezi toată discuția)
Sunt legale penalizarile reprezentate de opriri salariale ale ... Thea67 Thea67 Sunt legale penalizarile reprezentate de opriri salariale ale angajatorului fata de angajat pentru greseli sau prejudicii aduse firmei intr-un domeniu de ... (vezi toată discuția)