avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea patrimoniala a angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea patrimoniala a angajatului

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema.
In cazul in care un angajat a adus un prejudiciu firmei (firma a primit amenda de la garda financiara pentru marfa transportata fara documente), cum se poate recupera suma respectiva? Angajatul a recunoscut fapta. Trebuie sa mai obtinem titlu executoriu? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: reludd , utilizator 12:39, 10 Septembrie 2009
Da, este necesar obtinerea unui titlu executoriu pentru a se recupera prejudiciul respectiv.
Orice retinere salariala se face fie in baza acordului expres al salariatului, fie in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Trebuie avut în vedere că nici angajamentul de plată şi nici învoiala părţilor nu constituie titluri executorii şi, drept urmare, în baza lor nu se pot face reţineri salariale lunare pentru acoperirea pagubei.
În conformitate cu dispoziţiile art. 164 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească.
Si l-a apucat asa pe angajat sa transporte marfa fara acte. Sigur nu era ordin verbal de la sefi? Da bine ca a recunoscut!!!=D>
Ultima modificare: Marți, 8 Septembrie 2009
papillon, utilizator
Uneori se mai intampla ca conducatori auto sa fie "distrati" (sau mai bine zis , neatenti) si sa plece in cursa fara a lua si actele necesare cu ei sau fara a intocmi actele pe care sunt obligati sa le faca (de ex. scrisoarea de transport). Asa ca , vina le apartine in cazul acesta....

Alte discuții în legătură

Decizie imputare say say Are cineva un model de decizie de imputare si in baza caror acte normative se intocmeste, in afara de procesul-verbal de constatare a prejudiciului? (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)
Sanctionare coca_lb coca_lb In cadrul societatii noastre doi angajati nu au indeplinit corespunzator sarcinile de munca si astfel angajatorul a avut o paguba in cuantum de cateva sute de ... (vezi toată discuția)