avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala!

As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus angajatorului!Ce se intampla cind prejudiciul se recupereaza dupa ce salariatul nu mai este angajat?adica angajatul face niste greseli in timpul activitatii sale.,dar aceste greseli transformate in prejudicu afecteaza pe angajator dupa ce salariatul nu mai este angajatul firmei,prin urmare prejudiciul real al angajatorului este dupa plecare angajatului si indirect rezulta ca in timpul desfasurarii cim angajatul nu a adus prejudicii firmei respective!Asa e?
Cel mai recent răspuns: razvandicu , utilizator 08:04, 29 Ianuarie 2009
Răspunderea patrimonială în dreptul muncii are ca temei contractul individual de muncă şi se întemeiază pe normele şi principiile răspunderii civile contractuale.
Pentru a exista răspunderea patrimonială este necesar să fie îndeplinite următoarele condiţii:
1. Calitatea de salariat a persoanei care a produs prejudiciul, respectiv persoana care este parte a unui raport juridic de muncă tipic, stabilit pe perioada nedeterminată sau determinată, respectiv pentru timp normal sau parţial de muncă.
2. Fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa.
3. Prejudiciul, adică acea modificare a patrimoniului care se realizează atât prin diminuarea activului, urmare a săvârşirii unei fapte ilicite, sau prin creşterea pasivului. Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat.
4. Raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul cauzat. Răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi din vina şi în legătură cu munca lor.
5. Vinovăţia este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există.

În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Nu stiu daca mam exprimat sau inteles bine!Greselile sunt facut in timpul exercitarii cim,dar prejudiciul este realizat dum incetarea cim!Dupa cum ati scris mai sus trebuie sa existe un prejudiciu real..se pune intrebare cind trebuie sa existe un prejudiciu real..in timpul exercitatii cim?sau si dupa asta?La mine prejudiciul a fost dupa incheierea cim!
Potrivit art. 998 C. civ., „orice faptă a omului, care cauzează altuia prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a ocazionat, a-l repara”. În completare, prin art. 999 C. civ. se precizează că „omul este responsabil nu numai pentru prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar şi de acela ce a cauzat prin neglijenţa sau imprudenţa sa”.
Valoarea prejudiciului cuprinde prejudiciul efectiv dar şi beneficiul nerealizat.
Pentru ca prejudiciul sa fie susceptibil de reparare se cer a fi intrunite unele conditii:
a)Caracterul cert al prejudiciului presupune ca acesta este sigur, atat in privinta existentei cat si in privinta posibilitatii de evaluare.Este intotdeauna cert prejudiciul actual, deci prejudiciul deja produs la data cand se pretinde repararea lui. Estte cert prejudiciul viitor care desi nu s-a produs inca este sigur ca se va produce in viitor, el fiind astfel susceptibil de evaluare.
b)Conditia ca prejudiciul sa nu fi fost reparat inca. Repararea prejudiciului in cadrul raspunderii delictuale are drept scop sa inlature integral efectele faptei ilicite, iar nu sa constituie o sursa de dobandire a unor venituri suplimentare, in plus fata de paguba suferita.Cel care trebuie sa acopere prejudiciile cauzate este cel care a savarsit fapta ilicita.
Prin urmare chiar daca in momentul activitatii mele nu a existat un prejudiciu real,ci unul "posibil",care va reiesi din expertiza tehnica tot sunt obligat sa il achit in baza art 270-pt asta sunt tras la raspundere,nu pt alt articol din codu muncii sau codu procedura civila cum ati enumerat mai sus!
Raspunderea patrimoniala este reglementata in art.270 C.mun., iar articolul invocat de mine mai sus constituie temeiul legal al raspunderii civile pentru fapta proprie.

Alte discuții în legătură

Intrebare! cata26 cata26 Ce sanse de castig ar avea angajatorul daca da in judecata cf art 270 codu muncii pe salariat?Situatia este:..salariatul a lucrat timp de 2 luni si dupa care ... (vezi toată discuția)
Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala! mihaila ionut mihaila ionut Sper sa ma ajutati si pe mine intr o problema!Am lucrat la o societata aproximativ 2 sapt fara cim si dupa asta am semnat un cim!Acum e posibil sa fiu in ... (vezi toată discuția)