avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare!

Ce sanse de castig ar avea angajatorul daca da in judecata cf art 270 codu muncii pe salariat?Situatia este:..salariatul a lucrat timp de 2 luni si dupa care si a dat demisia...in timp ce a lucrat nu a fost sanctionat deloc,nu sa facut o ancheta interna privind activitatea lui di care sa reiese ceva negativ...acum dupa 3 luni de zile patronul da in judecata pt plata unor despagubiri,vezi doamne ca ia produs un prejudiciu angajatul in perioada activitatii acestuia!Prejudiciul nu trebuia descoperit atunci?De unde stiu eu ca nu sa produs dupa incetarea activitatii angajatului?
Cel mai recent răspuns: Profesional New Consult , Consilier juridic 08:38, 30 Ianuarie 2009
Pentru ca salariatul să răspundă patrimonial, prejudiciul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- să fie real, adică determinat pe baza unor analize economice concrete, salariatul nefiind ţinut să răspundă pentru valori pierdute din patrimoniul angajatorului din alte cauze;
- să fie cert, atât în ceea ce priveşte existenţa cât şi evaluarea sa;
- să fie cauzat direct angajatorului. În situaţia prejudiciului produs indirect, angajatorul răspunde în calitate de comitent pentru prepusul său, faţă de terţul prejudiciat;
- să fie material, condiţie care rezultă din cuprinsul art.270 alin.1 din Codul muncii, unde se prevede expres ca salariaţii răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. Nu este operabilă regula potrivit căreia repararea prejudiciului se face în natură, soluţie care reiese din interpretarea art.273 alin.1 si 2 din Codul muncii, ce se referă la reţinerile din salariu. În materia răspunderii patrimoniale, este admisibilă clauza referitoare la răspunderea angajatorului pentru daune morale, aceeaşi clauză fiind nulă în măsura în care ar privi răspunderea salariatului faţă de angajator.
- să nu fi fost reparat. În situaţia în care salariatul deteriorează un bun al firmei, care este asigurat şi pentru care s-au solicitat despăgubiri, salariatul nu va mai putea fi ţinut să repare prejudiciul.

Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

În cazul degradării de bunuri, evaluarea pagubelor se face în toate situaţiile ţinându-se seama de gradul real de uzură a bunului.
Prin urmare, angajatorul trebuie sa faca dovada prejudiciului adus de catre dvs.
Va multumesc pt raspuns!Dar daca asa zisul prejudiciul va fi suportat de angajator la un timp de la plecarea angajatului cum este?Prejudiciul nu trebuie suportat in timpul activitatii?Se poate si dupa 1 an sa zicem?
Da, se poate, termenul general de actiune in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor este acelasi cu termenul general de prescriptie de 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul exercitarii indatoririlor de munca Neag_Bobby Neag_Bobby Buna ziua, am si eu o problema si anume faptul ca, in cursul zilei de ieri dimineata in timpul lucrului am scapat pe jos un aparat foarte scump cu care lucrez ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)
Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)