avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deteriorarea unui aparat al firmei in timpul exercitarii indatoririlor de munca

Buna ziua, am si eu o problema si anume faptul ca, in cursul zilei de ieri dimineata in timpul lucrului am scapat pe jos un aparat foarte scump cu care lucrez din pacate nu va pot spune exact despre ce aparat este vorba (eventual voi vorbi cu cineva in privat cine ma poate ajuta) va multumesc pt intelegere, aparat a carui reparatie costa foarte mult. Intrebarea mea este sa ma angajez ca voi plati reparatia sau sa ma astept sa am sorti de izbanda in cazul unei judecari in instanta? mentionez ca mi s-a facut un proces de predare primire al aparatului, al masinii si ce mi s-a mai dat de la firma. Va multumesc antiicipat
Cel mai recent răspuns: Neag_Bobby , utilizator 14:45, 11 Martie 2012
Singurele aspecte care pot fi folosite pentru aparare ar fi instructaj insuficient in operarea aparatului, spatiu de lucru inadecvat, oboseala din cauza lucrului prelungit (ceva de genul, eventual cu incalcarea legii de catre angajator).
Insa daca este vorba despre neglijenta angajatului, sansele sunt infime.

Art. 270. - (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa va putea solicita salariatului printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Codul Muncii
multumesc pentru raspuns. problema e ca paguba e mai mare de 5 salarii minime brute, pai eventual atat as putea sa cedez 5*700 de lei. atunci variantele ar fi ori sa platesc cei 3000 de lei sau sa-i las sa ma dea in judecata? va multumesc anticipat
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
Neag_Bobby, utilizator
Art.270 C.mun. are urmatorul continut:
Cauzele prevazute la art. 266 sunt scutite de taxa judiciara de timbru si de timbrul judiciar.

Raspunderea patrimoniala a salariatilor , dupa republicarea Codului munci, este prevazuta de art.254.

Pentru recuperarea prejudiciului sunt doua variante:
- acordul partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie + actiune in instanta pentru recuperarea diferentei prejudiciului cauzat

- actiunea in instaanta pentru recuperarea integrala a prejudiciului cauzat
Răspunderea patrimonială presupune un rezultat dăunător care să se concretizeze într-o pagubă cu valoare economică generată de salariaţi din vina şi în legătură cu munca lor. În unele situaţii determinarea raportului de cauzalitate este anevoioasă, fiind necesară analiza, pentru a stabili, de la caz la caz, fapta sau faptele care au determinat transformarea posibilităţii prejudiciului în realitate.

5. Vinovăţia este o condiţie a răspunderii patrimoniale fără de care aceasta nu există. Vinovăţia constituie elementul subiectiv al răspunderii, care constă în atitudinea psihică a persoanei faţă de fapta sa şi consecinţele ei păgubitoare. Vinovăţia presupune discernământul salariatului, respectiv capacitatea acestuia de a-şi reprezenta fapta şi efectul ei păgubitor şi voinţa liberă, existentă în momentul săvârşirii faptei prejudiciabile. Răspunderea patrimonială este angajată în egală măsură pentru toate formele vinovăţiei. Codul muncii stabileşte, cu titlu de excepţie, situaţiile în care gradul de vinovăţie produce efecte diferite, respectiv producerea prejudiciului de mai mulţi salariaţi.

Cauzele care înlătură caracterul ilicit al faptei sunt acele situaţii legale, care exonerează de răspundere, deşi în fapt, prejudiciul s-a realizat. Salariaţii nu răspund de pagubele provocate de forţa majoră sau de alte cauze care nu puteau fi înlăturate şi nici de pagubele care se încadrează în riscul normal al serviciului.

Pot fi cauze de exonerare:
forţa majoră şi cazul fortuit;
starea de necesitate;
riscul normal al serviciului;
executarea ordinului de serviciu.

[ link extern ]
Pentru ca salariatul să răspundă patrimonial, prejudiciul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
să fie real, adică determinat pe baza unor analize economice concrete, salariatul nefiind ţinut să răspundă pentru valori pierdute din patrimoniul angajatorului din alte cauze;
să fie cert, atât în ceea ce priveşte existenţa cât şi evaluarea sa;
să fie cauzat direct angajatorului. În situaţia prejudiciului produs indirect, angajatorul răspunde în calitate de comitent pentru prepusul său, faţă de terţul prejudiciat;
să fie material, condiţie care rezultă din cuprinsul art.270 alin.1 din Codul muncii, unde se prevede expres ca salariaţii răspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. Nu este operabilă regula potrivit căreia repararea prejudiciului se face în natură, soluţie care reiese din interpretarea art.273 alin.1 si 2 din Codul muncii, ce se referă la reţinerile din salariu. În materia răspunderii patrimoniale, este admisibilă clauza referitoare la răspunderea angajatorului pentru daune morale, aceeaşi clauză fiind nulă în măsura în care ar privi răspunderea salariatului faţă de angajator.
să nu fi fost reparat. În situaţia în care salariatul deteriorează un bun al firmei, care este asigurat şi pentru care s-au solicitat despăgubiri, salariatul nu va mai putea fi ţinut să repare prejudiciul.

Evaluarea prejudiciului se face potrivit normelor speciale, acolo unde acestea există, iar în absenţa unor astfel de reglementări, pentru evaluarea prejudiciului, se vor avea în vedere normele dreptului civil, în raport de preţurile la momentul în care se realizează acordul de voinţă sau se sesizează instanţa de către cel păgubit.

În cazul degradării de bunuri, evaluarea pagubelor se face în toate situaţiile ţinându-se seama de gradul real de uzură a bunului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Martie 2012
olden, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns. In cazul de fata aparatul nu a fost asigurat chiar daca prezinta zic eu un grad destul de mare de risc de deteriorare, degradare s..a si anume este vorba de un aparat topografic care este utilizat 10 ore pe zi pe santier. Astfel nu stiu exact acuma daca voi raspunde cu siguranta fata de prejudiciul cauzat in totalitate sau eventual macar daca ar fi valabila treaba cu faptul ca angajatul nu poate suporta paguba doar in limita a 5 salarii minime brute pe economie. tin sa mentionez ca eu doar acum am terminat in vara facultate, salariul nu este clar unul care sa-mi permita sa acopar aceasta dauna nici chiar pe un termen lung. Eu ma gandesc sa ii las sa ma dea in instanta. multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paguba adusa firmei StroeViorel89 StroeViorel89 buna ziua, am si eu o nedumerire de curand am adus un prejudiu firmei la care lucrez prin distrugerea unui monitor care ar costa aproximativ 5000 de euro am ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)