avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Raspundere patrimoniala!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Raspundere patrimoniala!

Sper sa ma ajutati si pe mine intr o problema!Am lucrat la o societata aproximativ 2 sapt fara cim si dupa asta am semnat un cim!Acum e posibil sa fiu in litigiu cu patronul privind raspunderea mea patrimoniala cf art 270!Intrebarea mea ar fi...de cind incepe raspunderea patrimoniala?din prima zi de munca,sau dupa 2 sapt cind am semnat un cim perfect valabil(avand iun vedere ca baza raspunderei patrimoniala e cim)..se aplica art 16 alin 2?sau raspund patrimoniala din data semnarii cim?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:17, 16 Ianuarie 2009
De la data inceperii activitatii prevazuta in c.i.m.
Multumesc mult!
de la data incheierii CIM
raspunderea patrimoniala ieste o forma a raspunderii juridice care atunci cand ea s-a nascut sunt incidente prevederile art.998 Cod Civil potrivit caruia "orice fapta a omului care cauzeaza altuia un prejudiciu obliga pe acela din a carui greseala l-a ocazionat, a-l repara.
Deci, raspunderea poate fi contractuala sau extracontractuala.
Daca in cazul dvs nu s-a incheiat inca un contract individual de munca - cim - inseamna ca aici opereaza raspunderea extracontractuala.
Daca raspunderea patrimoniala extracontractuala (in care nu s-a incheiat - CIM - ) despre care dvs puneti problema provine dintr-o fapta penala va fi tratata intr-un fel, sau daca aceasta raspundere provine dintr-o cauza ce tine de dreptul muncii atunci prezinta anumite particularitati in functie de care va fi tratata, astfel: in functie de: fapta ilicita, prejudiciu, existenta unui raport de cauzalitate intre fapta si prejudiciu si vinovatia autorului. Astfel poate emite unilateral un act de imputare exprimat intr-o valoare baneasca prin care va poate obliga la plata pagubei EFECTIVE. El nu poate insa sa va impute si beneficii sau castiguri nerealizate!.
Dar, toata dezbaterea mea de mai sus, trebuie tratata in raprt de prevederile Codului MUncii care spune clar, citez:
Art. 270. - (1) Salariatii răspund patrimonial, în temeiul normelor si principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si în legătură cu munca lor.
CONCLUZIE: fara contract nu exista raspundere patrimoniala , respectiv contractuala.
Dvs va aflati in fata unei raspunderi extracontractuale.
Cred ca era vorba despre data cand incepe raspunderea contractuala ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala! razvandicu razvandicu As dori sa va cunosc parerea la urmatoarea problema!Ca sa existe raspundere patrimoniala a salariatului trebuie sa existe un prejudiciu real adus ... (vezi toată discuția)
Am raspundere? manuel26 manuel26 Buna ziua!Sunt pus in fata unei situatii si nu stiu ce sa cred,cum este legal...am semnat un proces verbal de autorizare a continuarii lucrarilor pe o anume ... (vezi toată discuția)
Temei legal? ovidana ovidana Un angajat a creat societatii un prejudiciu major in urma unui accident rutier produs din culpa exclusiva a acestuia, astfel autocamionul condus de catre ... (vezi toată discuția)