avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Activitate DORU INSURATELU

Activitate DORU INSURATELU

Răspuns la discuția Pregatire profesionala
Art. 194 din L53/2003-Codul muncii, republicata, prevede obligativitatea angajatorului" de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori. ", iar art. 195 prevede ca "(1) Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(2) Planul de formare profesionala elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.
(3) Salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala. "

Daca dumneavoastra ati urmat un program de formare profesionala conform articolelor enuntate mai sus nu aveti nici un fel de obligatii banesti si nici alte obligatii juridice, putand denunta unilateral contractul individual de munca cu respectarea perioadei de preaviz prevazuta de lege.

Dar, daca ati participat si la alte cursuri sau stagii de formare profesionala initiate de angajator, unde toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare au fost suportate de catre acesta, conform art. 198 din L53/2003-Codul muncii, republicata, "(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, ..., nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare,...."

In aceste conditii este normal sa respectati prevederile din actul aditional sau sa-l despagubiti pe angajator.

Răspuns la discuția Salar minim 2012 Revisal
Multumesc pentru lamuriri.
Răspuns la discuția Salar minim 2012 Revisal
Am totusi o nedumerire cum vom departaja salariile functie de nivelul de calificare, deoarece din ce stiu nu mai sunt obligatorii indicii de departajare din fostul CCMUNN 2007-2010. Sunt societati care au sub 20 salariati si nu au CCM la nivel de unitate si nici in RI nu au specificat nimic.Exista un nou act normativ? Multumesc anticipat pentru ajutor.
Răspuns la discuția Salar minim 2012 Revisal
Nu se poate face Decizie colectiva de majorare a salarilor, deoarece conf. art.41, alin (1) , din L. 53/2003-Codul muncii "Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor", iar conform alin (3), lit. e), din art. 41, unul dintre elemente este "salariul". Se intocmeste act aditional, chiar daca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, este obligatoriu prin lege.