avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pregatire profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pregatire profesionala

Buna ziua doresc sa incetez activitatea profesionala cu acordul ambelor parti , dar am un act aditonal care ma obliga sa nu plec din firma timp de doi ani pentru ca am participat la cursuri profesionale platite de firma . In acest act este mentionat ca nu am dreptul sa refuz nici un curs decat din motive medicale justificate. Va rog sa-mi spuneti daca este legal si daca da cum as putea eu sa plec din acesta firma fara sa platesc ceva. Am fost informat la incercarea mea de a pleca din firma ca conform noului cod al munci nu prea am ce face . Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: rusiconstanti , utilizator 18:52, 6 August 2012
Daca sau investit bani in dezvoltarea dumneavoastra profesionala si mai exista si un astfel de act care va obliga sa mai stati 2 ani nu prea aveti ce face.In cazul asta singura solutie ar fi plata acelor cursuri facute de catre dumneavoastra .
Art. 194 din L53/2003-Codul muncii, republicata, prevede obligativitatea angajatorului" de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori. ", iar art. 195 prevede ca "(1) Angajatorul persoana juridica care are mai mult de 20 de salariati elaboreaza anual si aplica planuri de formare profesionala, cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
(2) Planul de formare profesionala elaborat conform prevederilor alin. (1) devine anexa la contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate.
(3) Salariatii au dreptul sa fie informati cu privire la continutul planului de formare profesionala. "

Daca dumneavoastra ati urmat un program de formare profesionala conform articolelor enuntate mai sus nu aveti nici un fel de obligatii banesti si nici alte obligatii juridice, putand denunta unilateral contractul individual de munca cu respectarea perioadei de preaviz prevazuta de lege.

Dar, daca ati participat si la alte cursuri sau stagii de formare profesionala initiate de angajator, unde toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare au fost suportate de catre acesta, conform art. 198 din L53/2003-Codul muncii, republicata, "(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, ..., nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare,...."

In aceste conditii este normal sa respectati prevederile din actul aditional sau sa-l despagubiti pe angajator.

Ok eu respect legea dar prin acest act aditional eu sunt obligat sa nu refuz cursurile proesionale decat din motive medicale justificate . Cum pot sa mai plec daca participand i-mi prelungesc cu doi ani sederea in firma ?
Numai daca angajatorul va concediaza din motive care nu tin de persoana dvs sau daca c.i.m. inceeaza de drept (excepte facand situatiile prevazute de Codul Muncii) , puteti pleca din societate fara sa mai platiti ceva.
Va multumesc eu va trebui sa ies la pensie din acesta firma sau caut un motiv sa ma concedieze conform legilor eu sun sclavul lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Act aditional cursuri de calificare costy0866 costy0866 Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin ... (vezi toată discuția)
Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)