avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional la contract???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional la contract???

Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip la un singur curs care dureaza 2 zile si care costa 150 euro…, daca plec ma obliga sa semnez…, si ei imi spun ca platesc numai contravaloarea acestui curs dovedit prin prezenta ca in act nu specifica ca eu fac un singur curs…..desi in cadrul firmei se fac mai multe cursuri si pentru alte depart. e legal tot ce se intampla ???

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:26, 15 Mai 2008
Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă. Nerespectarea de către salariat a acestor dispoziţiei determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă
Este legal.
Daca nu sunteti de acord nu semnati actul juridic.
Art. 195. [obligaţiile beneficiarilor formării profesionale]
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Daca se face referire la acest articol in continutul actului aditional propus spre semnare acel curs nu poate intra in categoria formarii profesionale.
Daca nu se face referire la articolul mai sus amintit sau la celelalte articole privind formarea profesionala ci doar la obligativitatea de a nu inceta contractul din initiativa salariatului pe acea perioada, decat cu obligativitatea semnarii suportarii costurilor este o problema diferita de formarea profesionala si este un acord valabil incheiat prin semnatura partilor, producand efectele stabilite in continutul sau.
:offtopic: Interventie moderator
Acest topic trebuie sa fie coroborat cu topicul deschis in Forum I Dreptul in discutie I Dreptul muncii sau probleme intre angajat si angajator I urgent act aditional la contract , unde initiatoarea a editat acelasi mesaj dar cu alte date, care lipsesc de aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de ... Constantin 81 Constantin 81 În românia o firmă care te scolarizeaza,prin contractul de muncă poate sa te oblige sa lucrezi la ei 3 ani? (vezi toată discuția)
Trebuie sa plătesc? adirica2002 adirica2002 Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)