avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Trebuie sa plătesc?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Trebuie sa plătesc?

Bună seara.Am și eu o întrebare. În luna Decembrie 2014 am urmat cursul de motostivuitorist ,acel curs a fost plătit de companie,acum eu vreau sa plec și compania mă pune sa plătesc contravaloarea cursului.Eu la angajare în 2013 nu am fost înștiințat ca dacă voi pleca în decurs de ....luni trebuie sa plătesc contravaloarea cursurilor.Dacă nu plătesc nu primesc legitimația în original.Diploma de absolvire am primit-o.Ce pot sa fac în acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:03, 2 Aprilie 2015

Daca exista o clauza in contractul individual de munca conform careia trebuie sa ramaneti in firma o perioada de timp dupa absolvirea cursului, cade in sarcina dumneavoastra obligatia de a suporta cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala la care ati participat, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita.
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Ati semnat un act aditional cu clauza de formare profesionala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza contractuala Laura15 Laura15 Angajatorul are voie sa introducă o clauza contractuala prin care sa ma oblige sa lucrez pentru el timp de 2 ani, sau, in cazul demisiei / concedierii sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract cu clauza gabrielgaby gabrielgaby Am o problema . Acum un an jumate in cadrul societati unde lucrez sa facut un curs de specializare pe o perioada de 5 zile. Dar nea pus sa facem un contract ... (vezi toată discuția)
Demisia - motiv imputabil conform contractului de munca mariusmures83 mariusmures83 Buna ziua, As avea o intrebare, legat de un contract individual de munca in care se stipuleaza \\\\" Salariatului ii revin in principal urmatoarele ... (vezi toată discuția)