avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Activitate moldy

Activitate moldy

În luna mai 2008 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de urgenţă, având ca obiect: modificarea Legii învăţământului, modificarea Legii privind statutul funcţionarului public, modificarea Codului de procedură penală. Ordonanţele au fost depuse la Parlament în termenul legal. În ordonanţa privind modificarea Codului de procedură penală, a fost introdusă o prevedere ce dă procurorului puterea de a dispune luarea măsurii arestării preventive, fără intervenţia instanţei de judecată. În luna octombrie, în dosarul nr. 1234/2007 aflat pe rolul Tribunalului X, cetăţeanul A invocă excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă ce modifica legea statutului funcţionarului public. În luna noiembrie, Guvernul îşi angajează răspunderea pentru un proiect de lege ce are ca obiect modificarea altor prevederi ale acestei legi. În luna decembrie, Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate invocată de A.

Întrebări şi cerinţe:
1. Ce probleme de natură constituţională pune adoptarea celor trei OUG?
2. Dacă aţi fi cetăţeanul A, cum aţi motiva, pe scurt, excepţia de neconstituţionalitate?
3. Ţinând cont de răspunsul dat la întrebarea nr. 2: dacă aţi fi judecător la Curtea Constituţională, ce răspuns aţi da excepţiei de neconstituţionalitate ridicate?
4. Comentaţi angajarea răspunderii guvernului sub toate aspectele (procedură, obiect), pe baza Constituţiei României din 1991.
5. Care sunt efectele deciziei Curţii Constituţionale