avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... o problema de drept constitutional
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

o problema de drept constitutional

În luna mai 2008 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de urgenţă, având ca obiect: modificarea Legii învăţământului, modificarea Legii privind statutul funcţionarului public, modificarea Codului de procedură penală. Ordonanţele au fost depuse la Parlament în termenul legal. În ordonanţa privind modificarea Codului de procedură penală, a fost introdusă o prevedere ce dă procurorului puterea de a dispune luarea măsurii arestării preventive, fără intervenţia instanţei de judecată. În luna octombrie, în dosarul nr. 1234/2007 aflat pe rolul Tribunalului X, cetăţeanul A invocă excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă ce modifica legea statutului funcţionarului public. În luna noiembrie, Guvernul îşi angajează răspunderea pentru un proiect de lege ce are ca obiect modificarea altor prevederi ale acestei legi. În luna decembrie, Curtea Constituţională admite excepţia de neconstituţionalitate invocată de A.

Întrebări şi cerinţe:
1. Ce probleme de natură constituţională pune adoptarea celor trei OUG?
2. Dacă aţi fi cetăţeanul A, cum aţi motiva, pe scurt, excepţia de neconstituţionalitate?
3. Ţinând cont de răspunsul dat la întrebarea nr. 2: dacă aţi fi judecător la Curtea Constituţională, ce răspuns aţi da excepţiei de neconstituţionalitate ridicate?
4. Comentaţi angajarea răspunderii guvernului sub toate aspectele (procedură, obiect), pe baza Constituţiei României din 1991.
5. Care sunt efectele deciziei Curţii Constituţionale
Cel mai recent răspuns: anka_baby , utilizator 16:06, 9 Iunie 2010
sal...
ai rezolvat speta asta?
te rog frumos, da-mi si mie cateva idei pt ca nu a idee cum se face o speta.... sunt la facultate la ID
...daca se poate sa imi raspunzi astazi pentru ca maine trebuie sa o predau!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Speta drept constitutional ContSters69573 ContSters69573 În luna mai 2008 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României emite, în această perioadă, mai multe Ordonanţe de ... (vezi toată discuția)
Probleme de constitutionalitate a unor dispozitii legale turcu alin turcu alin Are cineva idee cum se rezolva urmatoarea speta ? VA ROG În luna mai 2005 au loc în unele zone ale ţării inundaţii catastrofale. Guvernul României ... (vezi toată discuția)
Sfaturi de atacare demersuri boc.alte sugestii? Casa de avocatura Coltuc Casa de avocatura Coltuc Exista deja un proiect pentru o ordonanta de urgenta a Guvernului prin care salariile urmeaza sa fie diminuate cu 25%, iar pensile si ajutorul de somaj cu ... (vezi toată discuția)