avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Activitate petronela01

Activitate petronela01

Multumesc. Cum am spus si la inceput apreciez fiecare ajutor primit. Macar acum stiu de unde sa incep.

Multumesc pentru ajutor. Acum macar stiu de unde sa incep.
Chiar nu as vrea sa pic si sa am restante. Nu am cerut rezolvarea spetei ci doar un sfat de unde sa pornesc, pentru ca chiar vreau sa invat..nu fac facultatea doar de dragul de a o face...ma intereseaza.:)
Oricum multumesc pentru ca ai raspuns...si sper sa mai primesc si alte sfaturi
Sunt in anul I la drept si trebuie sa rezolv aceasta speta si as avea nevoie de niste idei.
Apreciez orice ajutor.

În luna mai 2008, are loc o emisiune televizată, în care Preşedintele României îl acuză pe Primul Ministru de depăşirea atribuţiilor sale constituţionale şi legale. Se creează astfel un conflict care are ca efect politic destrămarea coaliţiei parlamentare majoritare. Partidul primului-ministru rămâne partid de guvernământ, deţinând majoritatea în Parlament. În luna iunie 2008, Preşedintele emite un decret de revocare din funcţie a primului-ministru. Acesta, la rândul său, reuşeşte, cu ajutorul majorităţii parlamentare, să obţină suspendarea din funcţie a Preşedintelui. Între timp, primul-ministru pierde susţinerea propriului partid. La sfârşitul sesiunii, parlamentul adoptă o moţiune de cenzură. În acelaşi timp, Guvernul adoptă mai multe Ordonanţe de urgenţă privind modificarea Codului civil, a legii privind statutul funcţionarului public şi privind modificarea regulamentelor parlamentare. În luna iulie se organizează un referendum privind demiterea Preşedintelui României, la care se prezintă 30% din electorat.

Întrebări şi cerinţe:
1. Care sunt problemele de natură constituţională puse în speţa de faţă?
2. Care este autoritatea competentă să soluţioneze conflictul dintre cele două autorităţi? Ce fel de conflict este acesta?
3. Comentaţi adoptarea ordonanţelor de urgenţă de către Guvern.