avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Activitate prompt legis

Activitate prompt legis

Răspuns la discuția legea 1/2009
Este adevarat, inca nu a aparut nici o ordonanta de prelungire a contractelor de inchiriere. Deci, stati linistit si platiti chiria in continuare, nu este nici o problema. Aceasta ordonanta ar fi trebuit sa apara, dar guvernantii sunt preocupati cu alte probleme si nu au timp. In acest caz se considera prelungirea tacita a contractului, cu conditia sa va platiti la timp chiria.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Mai am o intrebare, daca stie cineva sa ma lamureasca. Printr-o sentinta definitiva si irevocabila s-a obligat Primaria la punerea in posesie pe un anumit teren identificat exact prin numere cadastrale. Se depune cerere de executare silita la executor judecatoresc. Executorul emite somatia de punere in posesie. In cazul in care Primaria tergiverseaza punerea in posesie, executorul judecatoresc poate sa puna el insusi in posesie cu terenul respectiv ? Mersi mult.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Stati linistit deocamdata, pana cand proprietarii actuali vor intreprinde ceva legal. Ati adus ceva imbunatatiri locuintei ? Eu cred ca da. Aveti acte doveditoare macar pentru o parte din inbunatatiri ? In cazul in care va vor da in judecata si vor cere evacuarea dvs., atunci aveti posibilitatea de a face o cerere reconventionala in care sa solicitati contravaloarea imbunatatirilor aduse si pana la achitare, aveti drept de retentie asupra imobilului. Mai sunt cai de tergiversare a evacuarii. Daca se recurge direct la executorul judecatoresc puteti sa faceti contestatie la executare. Sa introduceti dvs. cerere de chemare in judecata pentru contravaloarea imbunatatirilor aduse si se poate cere suspendarea executarii pana la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei pentru pretentiile dvs. Deci, stati linistit ca posibilitati sunt ca sa nu fiti dat afara din casa, asa cum vrea unul sau altul.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Dupa parerea mea, nu se poate pierde actiunea cu Min.Finantelor si trebuie sa luati despagubiri. Eventual se poate tergiversa pronuntarea pana apar normele metodologice de aplicare a Legii 1/2009. Depinde foarte mult calitatea avocatului, cata experienta are vis-a-vis de astfel de litigii. Daca nu a mai avut astfel de litigii este mai putin probabil ca sa aprofundeze pt.dvs. Legea 10, care este destul de stufoasa. Asa ca aveti mare grija in alegerea avocatului. Partea proasta este ca cei care au avut astfel de cauze si au si obtinut castig de cauza, au pretentii materiale destul de mari.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Stimate domn ioan2009, daca nu apare nici un proces pe rolul instantelor, atunci inseamna ca imobilul a fost dat prin Decizie de catre Primarie. In decizia Primariei trebuia sa apara notat ca imobilul este inchiriat si pana la ce data si sa mentioneze faptul ca noul proprietar trebuie sa incheie un contract cu chiriasii. Incercati sa faceti o cerere la Primarie in calitate de chirias al imobilului ca sa va dea o copie dupa Decizie. Din aceasta copie o sa vedeti exact care sunt conditiile impuse noului proprietar. Daca nu vor sa va dea o copie pentru ca aceasta contine date cu caracter personal, incercati sa faceti rost de ea prin alte metode mai putin ortodoxe. Daca nu este notat faptul ca exista chiriasi in imobil atunci este greseala Primariei si trebuie bubuiti pt. ca aveau obligatia ca sa scrie acest lucru in Decizie, inclusiv faptul ca proprietarul este obligat sa incheie un nou contract cu chiriasii. Daca scoateti CF-ul imobilului, sa scoateti un CF extenso pentru ca si de acolo o sa va dati seama cum a fost retrocedat imobilul, adica prin sentinta sau prin Decizie, tot de acolo se pot vedea o gramada de lucruri privitoare la cum a fost dobandit imobilul de fostii proprietari, cum a fost luat de catre Stat, etc.. Daca nu stiti sa cititi CF-ul apelati la cineva care se pricepe, daca nu reusiti, va ajut eu.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Stimate domn MAGALINAPUS,imi pare rau de ce vi s-a intamplat. Putine sanse ca sa castigati daca atacati sentinta irevocabila si asta depinde si daca aveti temei legal pentru a o ataca. Probabil proprietarii vor cere evacuarea dvs., daca nu ajungeti la o intelegere cu ei. Actiunea o veti mai putea lungi cu contestatii la executare. Dar cel mai bine ar fi sa discutati omeneste cu proprietarii sa va mai lase sa locuiti acolo un timp pana va recuperati banii de la stat si va puteti cumpara o alta locuinta. Daca va considerati nedreptatit de decizia data, aveti posibilitatea sa mergeti la CEDO pentru ca aveati un bun in intelesul Conventiei, dar pentru asta va trebuie un avocat foarte bun si multa, multa rabdare (poate sa dureze si 6 ani), iar daca nu sunteti bine aparat, aveti nesansa sa si pierdeti. Daca alegeti despagubirile pe Legea 1/2009, aici e alta poveste. Iar veti trece prin toate instantele pentru ca cei de la Min.Fin. sunt obligati sa uzeze de toate caile de atac, chiar daca nu au dreptate. Iar dupa ce veti castiga, iar veti mai avea de asteptat o gramada de timp pana veti primi banii (pt. ca de la stat se iau banii cel mai greu). Daca veti castiga, veti lua valoarea de piata a imobilului, asa ca va veti putea cumpara un alt imobil in care sa locuiti. Deci, situatia nu este chiar asa de disperata ca inainte de aceasta lege. Puteti chema in judecata Min.Fin. pentru a va restitui pretul de piata al imobilului si totodata sa solicitati efectuarea unei expertize. Daca proprietarii nu sunt de acord sa va mai lase sa stati in locuinta, atunci mergeti la primarie si faceti cerere rapid pentru alta locuinta, sa vedeti ce va raspund (dar de obicei este o lista de asteptari foarte lunga, asta depinde si in ce oras locuiti).Situatia dvs. este foarte neplacuta, dar curaj, pana la urma totul va fi bine ! Va doresc mult succes !
Răspuns la discuția legea 1/2009
Stimate domn ioan2009, nu mai dati telefoane. Tot ce doriti sa comunicati sau sa intrebati, faceti numai prin scrisori recomandate si cu aviz de primire. Iar la Primarie cu cereri cu numar de inregistrare. Eventual, puteti face o revenire la notificare si sa mai solicitati inca o data incheierea contractului, prin scrisoare recomandata. La audienta la Primar, pe langa faptul ca trebuie sa insistati sa va dea o alta locuinta, avand in vedere faptul ca proprietarul nu a raspuns notificarii adresate de dvs., puteti sa il si atentionati in privire cu " legalitatea" atribuirii imobilului catre proprietar, asa ca o mica "atentionare". Daca vedeti ca nu intelege, puteti sa il amenintati si cu presa (poate tine figura si se sperie, asta in functie de cat de legala a fost atribuirea). Despre cumpararea imobilului de catre alte persoane, v-am mai spus ca aveti intaietate la cumparare, adica in primul rand trebuie sa va faca dvs. o oferta cu un pret. Iar daca vinde sub pretul care vi l-a facut prin oferta, aveti dreptul la anularea contractului si cumpararea imobilului.
Răspuns la discuția legea 1/2009
Am uitat sa adaug, ca dupa parerea mea puteti sa faceti cererea de chemare in judecata, dar sa cereti si efectuarea unei evaluari a valorii de piata, de catre un evaluator autorizat.Oricum actiunea este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
Răspuns la discuția legea 1/2009
goldfish a scris:

buna ziua!
cati bani se primesc, la valoareade piata a unui imobil, daca apartamentul in discutie a fost cumparat in baza legii 112 si au fost achitate ratele numai cativa ani adica numai 60% din valoarea din contractul de v-c din 1997 cu icralul???
cum se calculeaza aici despagubirile???




Probabil ca se va face o evaluare a valorii de piata si vi se va atribui 60 % din valoarea rezultata. Nu stiu exact pentru ca nu au aparut normele metodologice (sau nu stiu eu ca au aparut).
Răspuns la discuția legea 1/2009
Stimate domn ioan2009, sunt intru totul de acord cu dl.fgs. Daca imi aduc bine aminte imobilul a fost preluat cu decret 223 si despagubiri. Dupa parerea mea sunt doua ipostaze: 1. daca imobilul a fost primit de fostul proprietar prin Decizie emisa de primarie, atunci aveti sanse mari ca sa ramaneti in imobil pana in 2011 pentru ca Primaria v-a dat decizia dar nu este mentionat niciunde ca titlul statului nu a fost valabil (cam scartaie teoria aceasta, dar merge daca proprietarii nu au un avocat bun). 2. Dar daca imobilul este castigat prin proces si in acel proces s-a cerut sa se stabileasca valabilitatea titlului statului si s-a admis ca statul nu a avut titlu valabil, atunci se poate intampla exact ce a spus dl.fgs. Si pe mine ma mira valabilitatea contractului pana in 2011. Pentru ca OUG 8/2004 prelungeste contractele de inchiriere pana la 08.04.2009 si alta prelungire inca nu a aparut (daca stiu bine). Probabil ca in 2006 ati incheiat primul contract pentru acest imobil cu Primaria (desi e cam cusuta cu ata alba) pentru ca cererea pe legea 10 depusa de proprietar trebuia sa dateze din 2001-2002 si in acest caz nu aveau voie sa va inchirieze. Aici ceva nu este in ordine si daca nu ne dati toate datele, nu avem cum sa va ajutam. Despre "politeturi" nu este nici o problema, aici incercam sa ne rezolvam unele probleme care ne dau dureri de cap si nu ne lasa sa dormim linistiti. Si eu am fost foarte multumita cand m-au ajutat altii. Si apropos, sunt femeie, nu barbat.