Scuze. Intr-adevar intelesesem gresit. Deci ceea ce spuneti este sa cer buletinul metrologic pentru a vedea daca intr-adevar era verificat cinemometrul si in caz ca nu era, atunci automat am motiv de anulare a PV-ului.
Despre tipizarea formularelor nu sunt atat de sigur. Am vazut ca a mai fost adus argumentul in cateva procese si nu a fost considerat ca motiv de anulare a PV-ului.. dar bineinteles ca merita incercat.
Oricum, mersi de urari. Sper sa-mi pastrez permisul..
Da, politistul a folosit formularul 1A, in loc de formularul 1D, deci nu a incheiat procesul verbal corect.
In SENTINTA CIVILA Nr. 2427/12 Septembrie 2008, un caz foarte asemanator cu al meu a fost tratat: viteza de 152 km/h inregistrata, normele metrologice spun 4% eroare. Buletinul metrologic atesta doar faptul ca aparatul indeplineste normele stabilite si nu certifica alte norme, individuale per aparat. Instanta de judecata a analizat buletinul metrologic. Desi aparatul a aratat in timpul masuratorilor doar erori de maxim 2%, concluzia unui buletin metrologic este ca indeplineste normele in vigoare si ca urmare, judecatorul a trebuit sa foloseasca marja de 4%.
In absenta unei mentiuni a luarii in calcul a marjei de 4% in intemeierea procesului verbal, viteza considerata a trebuit sa fie de 145.92 km/h.
Ca urmare, pentru ca o instanta de judecata nu are puterea sa modifice incadrarea juridica, potrivit art.34 alin.1 dinO.G. nr. 2/2001, ci doar temeinicia procesului verbal, nu au fost intrunite elementele contraventionale ale contraventiei raportate in procesul verbal.
NML 021-05/2005, art 1.1 : "Prezenta normă de metrologie legală stabileşte cerinţele metrologice şi tehnice pe care trebuie să le îndeplinească cinemometrele care funcţionează pe principiul efectului Doppler în domeniul microundelor (cinemometre radar), utilizate de poliţia rutieră la măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor pe drumurile publice"
De aici reiese clar ca acestea sunt normele care se aplica si nu cadrul larg.
Da, am luat varianta convenabila pentru mine, dar nu este de datoria mea sa demonstrez ca sunt nevinovat ci de datoria politiei sa demonstreze ca sunt vinovat. Ca urmare, politia trebuie sa demonstreze in termeni legali ca viteza mea depasea 110 km/h. Ori acest lucru nu este demonstrabil doar cu filmarea radar. Cert este ca aveam intre 109.44 si 118.56 din punct de vedere legal. Este posibil sa fi avut sub 110 si ca urmare, cat timp politia nu poate demonstra cu alte probe ca am avut peste 110, proba radar demonstreaza doar ca am avut 109.44.
PV-ul este intocmit in conformitate cu OG 2/2001, cu exceptia faptului ca s-a folosit formularul 1A in loc de 1D (care am vazut ca a fost motiv de invalidare a PV-ului in macar 1 proces). Nu cred ca aveau probleme de omologare, fiind o actiune organizata bine.
Bun, deci poate nu se poate folosi argumentul de invalidare al pv-ului. Dar atunci argumentul nr 2 arata incadrarea eronata a contraventiei. Conform legii, pentru depasirea vitezei legale cu 41-50 km/h sanctiunea este de 6 puncte penalizare + amenda. M-au incadrat in sectiunea 50+km/h, care se sanctioneaza cu suspendarea permisului, dar nu se poate demonstra decat depasirea cu 49.44km/h a vitezei legale. Ca urmare, ar trebui sa ma lase cu permis, nu?
Salut.
Am vazut ca sunt multi avocati inregistrati pe forum si ca in general raspund la intrebari. Am si eu cateva legate de suspendarea permisului. Deci, daca puteti sa ma ajutati cu cateva raspunsuri, ar fi grozav. Si fara s-o mai lungesc, sa va povestesc ce s-a intamplat.
Am fost oprit duminica trecuta de catre politie pentru depasirea vitezei. Un echipaj nemarcat m-a urmarit in trafic (pe e583, intr-o zona in afara localitatilor este o portiune dreapta cu limitare 60km/h... pe care nimeni n-o respecta), mi-au inregistrat viteza si un alt echipaj m-a oprit ceva mai incolo.
Se pare ca am avut 114 in zona de 60 (da, sunt vinovat in mod evident). Am 2 intrebari:
1. Am citit pe multe alte site-uri cum ca OG2/2001 cere ca agentul constatator sa fie si cel care aplica sanctiunea. In cazul de fata, viteza a fost comunicata prin radar si alt echipaj de politie decat cel care a inregistrat viteza (agentii constatori?) a intocmit PV-ul. Daca este asa, atunci PV-ul ar trebui sa fie nul. Si aici incepe dilema. Nu stiu daca art 15, alineatul 1 din OG-ul mentionat este partea pe care pot sa o folosesc. Daca da, atunci situatia in care m-am aflat este una care sa conduca in baza acestei legi la invalidarea PV-ului?
2. Am citit normele biroului de metrologie si am gasit ca radarele(cinemometrele) mobile, aflate in miscare, aprobate de ei pentru folosirea de catre politie au o eroare de +/-4% fata de viteza afisata pentru viteze de peste 100km/h. Ca urmare, viteza demonstrabila de politie ca as fi avut-o ar fi 109.44 km/h si raman cu permis. Este vreun contraargument pe care politia poate sa-l aduca?
Sper sa ma ajutati si daca nu, mersi ca ati citit post-ul oricum
P.S. Sper ca nu am postat unde nu trebuie. Si daca, rog un moderator sa mute post-ul in sectiunea corecta