avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Activitate Nicolae Filimon

Activitate Nicolae Filimon

dmb a scris:

sunt foarte hotarata sa depun plangere. pe PV am scris asa "nu sunt de acord. pietonul era pe refugiu.contest sanctiunea".
in ceea ce priveste intocmirea pv-ului, la capitolul date de identificare e scris destul de complet. insa nu prea inteleg la articolul la care e incadrata fapta (incerc sa gasesc articolele, dar nu se potriveste cu fapta mea)
scrie asa>: art 135(sau 155nu se intelege) din 1/2 RAOUG195/2002 si sanct de art 100131b ('0013'6) din OUG195/'02
si nu exista martorul pieton, si nici un alt martor care sa fi semnat pe pv. politistul m a abordat la vreo 500 m de locul faptei


Este vorba despre:

art. 135 din Regulament: ”Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere și în următoarele situații: (...) lit. h) pietonului care traversează pe drumul public, prin loc special amenajat, marcat și semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului

art.100 din OUG, alineatul (3): ”constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de 30 zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte: (...) lit.b) neacordarea priorității de trecere a pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;”
Buna ziua,

În ianuarie a.c. mi s-a reținut permisul pt conducerea autoturismului în proprietate personală având numerele de înmatriculare provizorie expirate și mi s-a eliberat o dovadă cu drept de circulatie până în x februarie.

În x martie am adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Y o cerere de prelungire a dreptului de conducere despre a cărei eliberare mi s-a spus că durează ”cam 2 zile”. Am venit a 3-a zi - nu se eliberase. A 5-a zi același răspuns. Am explicat că nu-mi pot petrece viața făcând drumuri la Parchet și în următoarele 2 săptămâni am verificat telefonic, în repetate rânduri, dacă s-a emis dispoziția de prelungire. De fiecare dată am primit același răspuns.

Întrucât la sfârșitul lunii aprilie am primit acasă, recomandat, dispoziția de scoatere de sub urmărire penală și aplicarea unei sancțiuni administrative bănești, am bănuit că fie cererea mea s-a pierdut, (v. mai jos detalii despre ”procedura de înregistrare” a Parchetului), fie procurorul, într-un acces de bunăvoință și grijă față de interesul meu, a considerat prelungirea ca fiind redundantă întrucât soluționarea dosarului era iminentă.

Imaginați-vă mirarea și frustrarea mea când, prezentând dispoziția de soluționare biroului de abateri din cadrul serviciului de poliție rutieră, mi s-a răspuns că permisul mi se reține pentru 90 de zile de la data expirării ultimei prelungiri, iar aceasta este Z aprilie, întrucât Poliția a primit de la Parchet, în martie, dispoziția de prelungire care mie nu mi-a parvenit niciodată. Și nu a primit-o doar într-unul ci în DOUÃ exemplare!...

Scenariul cel mai probabil este că cel de-al doilea exemplar este cel care trebuia să-mi parvină mie, lucru care nu s-a întâmplat niciodată.

Astfel, printr-o bâlbă birocratică eu sunt privat de două ori de dreptul meu legal de a conduce: și atunci și acum. Înțeleg să plătesc pt greșelile mele, și credeți-mă că am plătit. Dar această greșeală nu-mi aparține, ci este una instituțională.

Întrebări:
1. Care este procedura de lucru a Parchetului în astfel de situații? Cum pot demonstra că eu DE FACTO, eu nu am beneficiat de acea prelungire? Parchetul nu este obligat să-mi încredințeze dispoziția de prelungire numai pe bază de semnătură? (Fie că mi-o trimite recomandat, fie că o ridic personal, nu mi se cere semnătura de primire?) Care este demersul procedural în mod normal? Cum se comunică aceste dispoziții?

Este legal ca într-o institutie juridică cererile să fie ”depuse” la jandarmul de la intrare, fără a ți se da un număr de înregistrare? Pentru că eu așa am pățit. Am întrebat unde e registratura și mi s-a spus să las cererea la jandarm... Desigur, cu tonul de dumnezeu tipic funcționarului public... ”Așa se procedează...” M-am resemnat zicându-mi că așa funcționează la noi și desigur că 2 săptămâni mai târziu deja regretam că mi-am menajat nervii...

Mai mult, este procedural ca aceste dispoziții prelungire să-i fie încredințate jandarmului de la intrare? Nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu pâinea omului, dar ce faci într-o situație ca cea în care am ajuns eu? Cum pot demonstra că nu am primit nimic?

2. Ce sanse are un memoriu adresat sefului serviciului de poliție rutieră? Dacă vrea, poate să dea curs, legal, cererii de restituire a permisului în virtutea argumentului că eu nu am beneficiat în fapt de prelungirea care lor le-a venit în dublu exemplar? Și a argumentului că eu, de facto, am efectuat deja perioada de suspendare de 90 zile întrucât, de la data eliberării dovezii de reținere inițiale, cea din februarie, nu am mai condus autovehicule pe drumurile publice?

Vă mulțumesc anticipat tuturor celor care veți răspunde.