avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Activitate CarmenDia

Activitate CarmenDia

Multumesc frumos pentru raspuns.
Am vazut si pareri conform carora o locuinta poate fi locuinta de serviciu doar in conditiile in care este proprietatea firmei si nu inchiriata (conform definitiei din legea locuintei).
Pe cale de consecinta chiria si celelalte cheltuieli ar fi nedeductibile.
De aici nelamurirea mea.
In Legea locuintei se precizeaza 58 mp pentru o persoana. Apartamentul are in totalitate 56 mp, chiar si fara cei 10% suplimentari ( care ar insemna 63,8 mp).
Sa inteleg ca se pot deduce cheltuielile integral?
Chiar daca locuinta este inchiriata de catre firma de la o persoana fizica (fara nici o legatura cu firma) si nu in proprietatea societatii si pusa la dispozitia administratorului ca locuinta de serviciu?
Sunt aceste cheltuieli deductibile fiscal?
Am rugamintea sa ma ajutati intr-o speta mai putin obisnuita.
Este vorba de un SRL cu 2 asociati, sot si sotie, sotul administrator desemnat prin statut, societate infiintata in martie 2010, fara angajati.
Societatea a inchiriat incepand cu luna aprilie 2010 un apartament cu 3 camere cu titlul de locuinta de serviciu, iar contractul a fost inregistrat la Administratia Financiara.
Apartamentul este situat in aceeasi localitate in care este sediul social (declarat in baza unui contract de comodat intr-o camera inchiriata de la o persoana fizica si nefolosit efectiv).
Activitatea firmei se desfasoara la adresa apartamentului (din totalul de 56 mp o camera este alocata in intregime pentru birou, cele doua balcoane pentru depozitare marfa, iar 2 camere pentru locuit).
Mentionez ca sotii nu poseda nici o locuinta proprietate personala, iar domiciliul din cartile de identitate este la adresa apartamentul cu 3 camere, intrucat anterior acesta a fost inchiriat de catre ei ca persoane fizice.
Societatea realizeaza profit, este platitoare de tva, taxele si impozitele sunt achitate la zi. Nu are nici un fel de restante fata de nici un creditor.
Pana la aceasta data nu s-au decontat nici un fel de cheltuieli legate de apartament din bugetul firmei, pentru a nu afecta activitatea acesteia.
Avand in vedere ca acum activitatea este profitabila cum se pot deconta cheltuielile cu:
- chiria - 300 euro/luna
- intretinerea apartamentului (gaz, curent, cheltuieli comune - 100 euro),
care ar fi regimul fiscal al acestora: deductibile sau nedeductibile, eventual daca deducerea trebuie facuta proportional cu spatiul utilizat si/sau numarul de persoane care genereaza cheltuielile de intretinere - 2 adulti si 3 copii.
In CF si in norme se face referire si trimitere la Legea locuintei specific in ceea ce priveste deductibilitatea referitoare la limita suprafetelor, fara a se da o definitie concreta termenului de locuinta de serviciu:

36. In cazul locuintei de serviciu date in folosinta unui salariat sau administrator, cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea acesteia sunt deductibile in limita corespunzatoare raportului dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile ulterioare, majorata cu 10%, si totalul suprafetei construite a locuintei de serviciu respective.


Definitia acesteia apare strict in legea 114/1996.
Cum sa procedez?