avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters145563

Activitate ContSters145563

Răspuns la discuția admitere inm 2010
oti a scris:

vio23

problema este ca sporul se poate acorda numai daca se contopesc mai multe pedepse cu amenda, dar in acest caz nu exista doua pedepse cu amenda!exista o pedeapsa cu inchisoarea(primul termen al recidivei) si o pedeapsa cu amenda(al doilea termen al recidivei).asta e motivul pentru care eu cred ca se aplica art. 34, alin. 1, lit. "c". pacat ca nu exista un text clar in vreo carte care sa ne lamureasca in mod sigur....

pai se aplica litera d " daca s-a stabilit o pedeapsa cu inch. si una cu amenda se aplica pedeapsa inchisorii la care se poate adauga amenda in tot sau in parte"

la litera "d" ma refeream, scuze :D
oti a scris:

vio 23
si asta inseamna ca in cazul in care instanta aplica amenda pt al doilea termen al recidivei, aceasta se va aplica in tot sau in parte la restul de pedeapsa ramas neexecutat?

potrivit art. 34 alin 1 lit c cand s-au stabilit numai amenzi se aplica pedeapsa cea mai mare care poate fi sporita ...se poate adauga un spor de 1/2 din maxim

lit d spune cum zici tu daca s-a stabilit o pedeapsa cu inch. si una cu amenda in loc de spor se aplica si amenda in tot sau in parte

la mine in cap e o mare varza...Mitrache are un stil aiurea de a expune recidiva,prea pe scurt...m am lamurit citind din cod dar e destul de greoi sa mi "reasez"

problema este ca sporul se poate acorda numai daca se contopesc mai multe pedepse cu amenda, dar in acest caz nu exista doua pedepse cu amenda!exista o pedeapsa cu inchisoarea(primul termen al recidivei) si o pedeapsa cu amenda(al doilea termen al recidivei).asta e motivul pentru care eu cred ca se aplica art. 34, alin. 1, lit. "c". pacat ca nu exista un text clar in vreo carte care sa ne lamureasca in mod sigur....

inca ceva...stie cineva cum imi pot activa contul daca am sters din greseala mail-ul?
vax a scris:

oti a scris:

eram fericita ca m-am descalcit ! :(( revin: atunci cum se aplica prevederile de al recidiva in cazul pers.fizice daca teoretic pedeapsa pt.termenul 2 poate consta in amenda si in cele din urma poate fi retinuta ca pedeapsa "finala"? se aplica sporurile de la p.j ?

Se aplica regulile de la concursul de infractiuni, daca pedeapsa e amenda, si recidiva e postcondamnatorie.
Daca recidiva este postexecutorie, spune Codul Penal la art. 39:
În cazul recidivei prevăzute în art. 37 alin. 1 lit. b), se poate aplica o pedeapsă până la maximul special. Dacă maximul special este neîndestulător, în cazul închisorii se poate adăuga un spor de până la 10 ani, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult două treimi din maximul special.

si asta inseamna ca in cazul in care instanta aplica amenda pt al doilea termen al recidivei, aceasta se va aplica in tot sau in parte la restul de pedeapsa ramas neexecutat?

vio23 a scris:

1.in cazul gestiunii intereselor altuia:
a)gerantul este obligat sa dea socoteala geratului cu privire la operatiunile efectuate;
b)geratul este obligat sa ratifice gestiunea,daca aceasta i-a fost utila;
c)gerantul are un drept de retentie in limita cheltuielilor efectuate pt gerat.

2. actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza:
a)este prescriptibila in termen de 3 ani de la data la care a fost facuta plata;
b)presupune, printre alte conditii, micsorarea unui patrimoniu pe seama maririi altui patr;
c)presupune, printre alte conditii, ca plata a fost facuta din eroare.

3. raspunderea este solidara:
a)in cazul rasp contractuale in privinta obligatiei de plata a daunelor;
b)in cazul coautoratului la raspunderea civila delictuala
c) intotdeauna in materie delictuala;

4. daca in contract a fost prev o clauza penala:
a) in caz de neexecutare a obligatiei decatre debitor, creditorul poate cere fie indeplinirea oblig, fie clauza penala;
b) debitorul poate refuza executarea oblig, oferind clauza penala;
c)nici debitoul, nici creditorul nu au dreptul de a opta intre indeplinirea obligatiei si clauza penala.

raspunsurile din carte:
1a;
parerea mea este ca ar fi fost si raspunsul c)
2bc
nici eu nu am inteles de ce e luat c)....cred ca e gres in cartea de grile
3bc
si eu am luat decat b... in cazul in care mor codebitorii solidari, obligatia nu se va diviza in persoana mostenitorilor?si totusi am fi in prez rasp civ delictuale
4a
eu am luat si c)...dreptul creditorului de a alege se naste numai dupa neexecutarea oblig de catre debitor, iar in grila spune "daca in contract a fost prevazuta o clauza penala", deci nu spune nimic despre neexecutare....
voi ce credeti....cateodata conteaza si modul de interpretare a grilei, desi materia o cunosti
1.in cazul gestiunii intereselor altuia:
a)gerantul este obligat sa dea socoteala geratului cu privire la operatiunile efectuate;
b)geratul este obligat sa ratifice gestiunea,daca aceasta i-a fost utila;
c)gerantul are un drept de retentie in limita cheltuielilor efectuate pt gerat.

2. actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza:
a)este prescriptibila in termen de 3 ani de la data la care a fost facuta plata;
b)presupune, printre alte conditii, micsorarea unui patrimoniu pe seama maririi altui patr;
c)presupune, printre alte conditii, ca plata a fost facuta din eroare.

3. raspunderea este solidara:
a)in cazul rasp contractuale in privinta obligatiei de plata a daunelor;
b)in cazul coautoratului la raspunderea civila delictuala
c) intotdeauna in materie delictuala;

4. daca in contract a fost prev o clauza penala:
a) in caz de neexecutare a obligatiei decatre debitor, creditorul poate cere fie indeplinirea oblig, fie clauza penala;
b) debitorul poate refuza executarea oblig, oferind clauza penala;
c)nici debitoul, nici creditorul nu au dreptul de a opta intre indeplinirea obligatiei si clauza penala.
driaana a scris:

ac

cred ca atunci cand a fost avocat intra la si-a spus parerea

asta e raspunsul si in carte, dar de ce e gresit b)?deoarece ruda sau afinul pana la gradul al treilea inclusiv, e inclus in ruda sau afin pana la al patrulea grad inclusiv, in esenta lui enuntul de la b) este corect....asa ma gandesc eu
cred ca ai dreptate cu recuzare
judecatorul poate fi recuzat:
a)daca si-a spus parerea cu privire la pricina ce se judeca
b)cand el este sot, ruda sau afin in linie directa ori in linie colaterala, pana la al treilea grad inclusiv, cu avocatul sau mandatarul unei parti sau daca este casatorit cu fratele ori sora uneia din acest persoane
c)cand el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor au vreun interes in judecarea pricinii sau cand este sot, ruda sau afin, pana la al patrulea grad inclusiv, cu vreuna dintre parti.

o intrebare: judecatorul care a fost avocatul unei parti in procesul civil poate fi recuzat?.....tabarca spune pe undeva ca da, dar nu scrie si temeiul legal pe care s-ar baza o asemenea hot
aNdreiD a scris:

Vio23... mai bine lasa...

La 3 e b.

bine aNdrei,am inteles
m-am interesat de art 191 si in varianta actuala nu are alin 2 ci doar cele trei puncte cu privire la persoanele scutite de a depune ca martori.a fost modificat prin oug 138 din 2000....deci tabarca are dreptate si codul meu de editura best publishing e gresit!
bineinteles , scriu asta pentru cei carora li se pare important;)
aNdreiD a scris:

Eu am codul actualizat in 4 mai 2009 si am si alin 2 la art 191 CPC.

Art. 191. - (1) Sunt scutiţi de a fi martori:
1. slujitorii cultelor, medicii, moaşele, farmaciştii, avocaţii, notarii publici şi orice alţi muncitori pe care legea îi obligă să păstreze secretul cu privire la faptele încredinţate lor în exerciţiul îndeletnicirii;
2. funcţionarii publici şi foştii funcţionari publici, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoştinţă în această calitate;
3. cei care prin răspunsurile lor s-ar expune ei înşişi sau ar expune pe vreuna dintre persoanele arătate în art. 189 la pct. 1 şi 2 la o pedeapsă penală sau la dispreţul public.
(2) Persoanele arătate la punctele 1 şi 2, în afară de slujitorii cultelor, vor fi obligaţi să depună dacă au fost dezlegate de îndatorirea păstrării secretului de cel interesat sau autoritatea interesată la păstrarea lui.

La alin 2 se face referire in cartea "DPC. Curs selectiv pt licenta"VM Ciobanu, G Boroi. Oricum nu e atat de importanta per total mentionarea alin 2 dar e utila.

e important pentru ca daca nu exista acel alineat persoanele de la pctele 1 si 2 nu vor fi obligate sa depuna ca martori, chiar daca ar exista acordul persoanelor sau institutiilor fata de care exista obligatia pastrarii secretului...se poate formula o grila
in cpc-ul meu alin 1 are exact continutul articolului tau cu cele 3 puncte plus si alin 2 cu continutul pe care l-am mentionat mai sus