vio23
problema este ca sporul se poate acorda numai daca se contopesc mai multe pedepse cu amenda, dar in acest caz nu exista doua pedepse cu amenda!exista o pedeapsa cu inchisoarea(primul termen al recidivei) si o pedeapsa cu amenda(al doilea termen al recidivei).asta e motivul pentru care eu cred ca se aplica art. 34, alin. 1, lit. "c". pacat ca nu exista un text clar in vreo carte care sa ne lamureasca in mod sigur....
pai se aplica litera d " daca s-a stabilit o pedeapsa cu inch. si una cu amenda se aplica pedeapsa inchisorii la care se poate adauga amenda in tot sau in parte"
vio 23
si asta inseamna ca in cazul in care instanta aplica amenda pt al doilea termen al recidivei, aceasta se va aplica in tot sau in parte la restul de pedeapsa ramas neexecutat?
potrivit art. 34 alin 1 lit c cand s-au stabilit numai amenzi se aplica pedeapsa cea mai mare care poate fi sporita ...se poate adauga un spor de 1/2 din maxim
lit d spune cum zici tu daca s-a stabilit o pedeapsa cu inch. si una cu amenda in loc de spor se aplica si amenda in tot sau in parte
la mine in cap e o mare varza...Mitrache are un stil aiurea de a expune recidiva,prea pe scurt...m am lamurit citind din cod dar e destul de greoi sa mi "reasez"
oti a scris:
eram fericita ca m-am descalcit ! :(( revin: atunci cum se aplica prevederile de al recidiva in cazul pers.fizice daca teoretic pedeapsa pt.termenul 2 poate consta in amenda si in cele din urma poate fi retinuta ca pedeapsa "finala"? se aplica sporurile de la p.j ?
Se aplica regulile de la concursul de infractiuni, daca pedeapsa e amenda, si recidiva e postcondamnatorie.
Daca recidiva este postexecutorie, spune Codul Penal la art. 39:
În cazul recidivei prevăzute în art. 37 alin. 1 lit. b), se poate aplica o pedeapsă până la maximul special. Dacă maximul special este neîndestulător, în cazul închisorii se poate adăuga un spor de până la 10 ani, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult două treimi din maximul special.
1.in cazul gestiunii intereselor altuia:
a)gerantul este obligat sa dea socoteala geratului cu privire la operatiunile efectuate;
b)geratul este obligat sa ratifice gestiunea,daca aceasta i-a fost utila;
c)gerantul are un drept de retentie in limita cheltuielilor efectuate pt gerat.
2. actiunea intemeiata pe imbogatirea fara justa cauza:
a)este prescriptibila in termen de 3 ani de la data la care a fost facuta plata;
b)presupune, printre alte conditii, micsorarea unui patrimoniu pe seama maririi altui patr;
c)presupune, printre alte conditii, ca plata a fost facuta din eroare.
3. raspunderea este solidara:
a)in cazul rasp contractuale in privinta obligatiei de plata a daunelor;
b)in cazul coautoratului la raspunderea civila delictuala
c) intotdeauna in materie delictuala;
4. daca in contract a fost prev o clauza penala:
a) in caz de neexecutare a obligatiei decatre debitor, creditorul poate cere fie indeplinirea oblig, fie clauza penala;
b) debitorul poate refuza executarea oblig, oferind clauza penala;
c)nici debitoul, nici creditorul nu au dreptul de a opta intre indeplinirea obligatiei si clauza penala.
ac
cred ca atunci cand a fost avocat intra la si-a spus parerea
Vio23... mai bine lasa...
La 3 e b.
Eu am codul actualizat in 4 mai 2009 si am si alin 2 la art 191 CPC.
Art. 191. - (1) Sunt scutiţi de a fi martori:
1. slujitorii cultelor, medicii, moaşele, farmaciştii, avocaţii, notarii publici şi orice alţi muncitori pe care legea îi obligă să păstreze secretul cu privire la faptele încredinţate lor în exerciţiul îndeletnicirii;
2. funcţionarii publici şi foştii funcţionari publici, asupra împrejurărilor secrete de care au avut cunoştinţă în această calitate;
3. cei care prin răspunsurile lor s-ar expune ei înşişi sau ar expune pe vreuna dintre persoanele arătate în art. 189 la pct. 1 şi 2 la o pedeapsă penală sau la dispreţul public.
(2) Persoanele arătate la punctele 1 şi 2, în afară de slujitorii cultelor, vor fi obligaţi să depună dacă au fost dezlegate de îndatorirea păstrării secretului de cel interesat sau autoritatea interesată la păstrarea lui.
La alin 2 se face referire in cartea "DPC. Curs selectiv pt licenta"VM Ciobanu, G Boroi. Oricum nu e atat de importanta per total mentionarea alin 2 dar e utila.