jcarmen a scris:
In baza art. 145 alin. (2) din Codul Muncii republicat , durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Exista o hotarare a Curtii Europene de Justitie care este obligatorie pentru instantele dini Romania prin care concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat chiar daca salariatul de la inceptul anului a fost permanent in concediu medical.
In Art. 145
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Spun ca aceasta dispozitie nu mai este aplicabila pentru ca printr-o hotarare a Curtii Europene de Justitie din 20.01.2009 a declarat ca timpul de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se supune unor dispozitii si practici natinale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la concediul anual platit efectuat intr-o perioada de concediu medical.
Art.145. alin2 este in contradictie cu prevederile Directivei nr.2003/88/CE,in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, iar in baza art. 148 alin 2 din Constitutia Romaniei , se aplica prevedrile Directivei."au prioritate reglementarile comunitare cu caracter obligatoriu fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare"
A fost consacrat pricipiul suprematiei dreptului comunitar asupra celui intern al statelor membre UE.
Sa inteleg ca daca am avut 2luni calendaristice consecutive de concediu medical mi se vor scadea sau nu din zilele de concediu de odihna?