avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul concediu de odihna

Buna dimineata,
vreau sa intreb daca pe parcursul anului am avut doua luni de concediu medical e corect ca patronul sa-mi reduca numarul zilelor de concediu de ohihna proportional cu perioada concediului medical? am dreptul la 21 zile si acum m-am trezit ca mi-a redus trei zile deoarece considera dansul ca asa este legal,am tot consultat codul muncii dar nu gasesc nicaieri stipul acest lucru,poate ma lamuriti d-voastra,va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:30, 14 Noiembrie 2011
In baza art. 145 alin. (2) din Codul Muncii republicat , durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Exista o hotarare a Curtii Europene de Justitie care este obligatorie pentru instantele dini Romania prin care concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat chiar daca salariatul de la inceptul anului a fost permanent in concediu medical.
In Art. 145
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Spun ca aceasta dispozitie nu mai este aplicabila pentru ca printr-o hotarare a Curtii Europene de Justitie din 20.01.2009 a declarat ca timpul de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se supune unor dispozitii si practici natinale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la concediul anual platit efectuat intr-o perioada de concediu medical.
Art.145. alin2 este in contradictie cu prevederile Directivei nr.2003/88/CE,in interpretarea data de Curtea Europeana de Justitie, iar in baza art. 148 alin 2 din Constitutia Romaniei , se aplica prevedrile Directivei."au prioritate reglementarile comunitare cu caracter obligatoriu fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare"
A fost consacrat pricipiul suprematiei dreptului comunitar asupra celui intern al statelor membre UE.
multumesc pentru raspuns ,o zi buna!
Buna ziua, am si eu o intrebare referitoare la calculul zilelor de concediu de odihna.
Daca am lucrat pana la sf lunii septembrie la cate zile de concediu am dreptul?
Se face 21/12 =1.75 si apoi 1.75* 9 sau 1.75* 10 ?

Multumesc anticipat
Corect :
21 : 12 =1.75 si dupa care 1.75 x 9
freeelis a scris:

Corect :
21 : 12 =1.75 si dupa care 1.75 x 9



Multumesc pt raspuns.

Alte discuții în legătură

La cate zile de concediu de odihna am dreptul daca am avut si 4 luni de concediu prenatal+postnatal ely_ ely_ Buna ziua! Am contract pe perioada determinata pana la 31 decembrie, din 10 septembrie am intrat in concediu prenatal de pe data de 15 decembrie voi intra in ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza concediul de odihna corinuta corinuta Daca un salariat are dreptul la 21 de zile concediu de odihna, si pe parcursul acelui an va fi in concediu medical 3 luni, la cate zile de concediu de odihna ... (vezi toată discuția)
Zile concediu odihna GabriellaS GabriellaS Buna ziua, Daca am fost in concediu medical 2 luni mi se modifica numarul de zile de concediu de odihna din contract ( 21 de zile / an)? in sensul ca o sa ... (vezi toată discuția)