avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Activitate ation

Activitate ation

Buna ziua!
Ma adresez dvs. pentru un sfat privitor la rezolvarea unei probleme a sotiei mele. Este angajata unei unitati spitalicesti,intr-o functie executiva(muncitor calificat). Incepand cu anul 2006 este incadrata in gardul de handicap ACCENTUAT,potrivit certificatului de incadrare emis de Comisia judeteana de evaluare a handicapului pentru persoanele adulte Iasi. Odata cu promulgarea Legii 448/2006,potrivit art.26,lit,,a",sotia a beneficiat de scutire de impozit pe veniturile salariale pana in luna februarie a acestui an. Incepand cu luna martie unitatea spitaliceasca la care lucreaza a trecut la retinerea impozitului pe venituri salariale motivat de faptul ca articolul susmentionat din Legea 448/2006 a fost abrogat prin OUG 109/2009. Insa,potrivit Titlului III,Cap.3,art.55, alin.(4),lit.k,indice 1, din Legea nr.571/2003 coroborată cu HG nr.44/2004 privind Codul Fiscal cu Normele Metodologice de aplicare pentru anul 2010 (Codul fiscal 2010) :
,, următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: - veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la funcţia de bază.”
M-am adresat conducerii spitalului cu o petitie in acest sens si mi s-a raspuns ca nu este de actualitate aceasta prevedere legislativa,unitatea continuand sa-i retina impozit pe salariu,prevalandu-se de articolul abrogat din legea nr.448/2006. Nu stiu ce sa mai inteleg...oare Codul Fiscal nu se aplica la fel pe intreg teritoriul Romaniei? Consilierul juridic,la sfatul auditorului intern de la spitalul respectiv i-a solicitat documente de la medicul de familie din care sa rezulte afectiunile de care sufera. Ori in Cerificatul de handicap(pe care l-am atasat in xerocopie petitiei) este specificat codul afectiunii de care sufera sotia mea. Va rog sa ma sfatuiti ce cale sa urmez pentru rezolvarea acestei probleme. Cu deosebita consideratie!