avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale

Buna ziua!
Ma adresez dvs. pentru un sfat privitor la rezolvarea unei probleme a sotiei mele. Este angajata unei unitati spitalicesti,intr-o functie executiva(muncitor calificat). Incepand cu anul 2006 este incadrata in gardul de handicap ACCENTUAT,potrivit certificatului de incadrare emis de Comisia judeteana de evaluare a handicapului pentru persoanele adulte Iasi. Odata cu promulgarea Legii 448/2006,potrivit art.26,lit,,a",sotia a beneficiat de scutire de impozit pe veniturile salariale pana in luna februarie a acestui an. Incepand cu luna martie unitatea spitaliceasca la care lucreaza a trecut la retinerea impozitului pe venituri salariale motivat de faptul ca articolul susmentionat din Legea 448/2006 a fost abrogat prin OUG 109/2009. Insa,potrivit Titlului III,Cap.3,art.55, alin.(4),lit.k,indice 1, din Legea nr.571/2003 coroborată cu HG nr.44/2004 privind Codul Fiscal cu Normele Metodologice de aplicare pentru anul 2010 (Codul fiscal 2010) :
,, următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit: - veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, la funcţia de bază.”
M-am adresat conducerii spitalului cu o petitie in acest sens si mi s-a raspuns ca nu este de actualitate aceasta prevedere legislativa,unitatea continuand sa-i retina impozit pe salariu,prevalandu-se de articolul abrogat din legea nr.448/2006. Nu stiu ce sa mai inteleg...oare Codul Fiscal nu se aplica la fel pe intreg teritoriul Romaniei? Consilierul juridic,la sfatul auditorului intern de la spitalul respectiv i-a solicitat documente de la medicul de familie din care sa rezulte afectiunile de care sufera. Ori in Cerificatul de handicap(pe care l-am atasat in xerocopie petitiei) este specificat codul afectiunii de care sufera sotia mea. Va rog sa ma sfatuiti ce cale sa urmez pentru rezolvarea acestei probleme. Cu deosebita consideratie!
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
ation, utilizator

Alte discuții în legătură

Scutire impozit pe salariu sirbualexandru sirbualexandru mentionez ca am certificat de handicap gradul 2 accentuat dobandit pe 16 oct. 2014 ,am trimis la serv un examplar (mentionez ca sunt politist)si mi-a venit o ... (vezi toată discuția)
Impozit pe salarii persoane cu handicap Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Stie cineva daca s-a modificat legea prin care persoanele cu handicap erau scutite de impozit pe salariu? Daca da, ma puteti ajuta si cu o ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac pt o scutire de impozit a unei pes cu handicap anny_marry anny_marry Buna ziua,am un angajat care are handicap grav si cum nu m-am mai intalnit cu situatia asta as dori sa stiu cum trebuie sa procedez,mi-a adus certificatul de ... (vezi toată discuția)