avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Activitate marinelaramona

Activitate marinelaramona

Am fost la AJOFM si am aflat motivul pentru care considera ei ca nu pot beneficia de somaj, bineinteles ca pana acum doar verbal, uramand sa imi inmaneze o decizie saptamana viitoare.
Pentru a intelege situatia cat mai bine o sa punctez urmatoarele aspecte pe care le invoca ei:
-desi mi-a fost imanat carnetul de somer nu s-a emis nici o decizie de punere in drepturi, deci nu au de ce sa imi dea o decizie de refuzare a dosarului
- in timpul perioadei in care am avut statutul de somer am beneficiat de 3 luni de concediu medical pre si post natal
- acest concediu a fost platit de AJOFM
- eu inteleg ca legea spune ca pentru concediile mai mari de 30 zile acestea se considera suspendari si perioadele aferente lor nu se scad din calcalul stagiului de cotizare, ci se trece peste (adica pentru un concediu de trei luni ei vor cauta 12 luni in ultimile 27, ci nu 24 cum ar fi trebuit)
- ei invoca art.34(11)" La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile;"
-adica acest concediu al meu nu poate fi luat in calcul desi a depasit 30 zile deoarece nu ma aflam in raport de munca sau de serviciu

Problema apare deoarece la AJOFM am discutat cu doua persoane diferite(functii diferite), acestea avand pareri diferite relative la acest paragraf din lege. Una dintre ele considera ca situatia este asa cum am prezentat-o mai sus, cealalta considera ca acest articol se refera strict la concediile mai mici de 30 zile care nu se vor lua in consideratie la calcularea stagiului de cotizare, concediul meu neincadrandu-se in aceasta categorie

Va rog frumos sa ma sfatuiti ce sa fac in continuare. Din punctul dumneavoastra de vedere ce sanse am de a-mi dobandi drepturile daca contest decizia AJOFM(bineinteles daca si intru in posesia ei)
Din legea 76/2002 reiese ca: "Beneficiaza de indemnizatie somerii care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
-au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;"
Deci nu este nicaieri stipulat ca trebuie sa am 12 luni consecutive la ultimul loc de munca. Eu am beneficiat de o perioada de 9luni de somaj.
Cei de la AJOFM m-au instiintat doar telefonic de aceasta decizie. Dosarul a fost inregistrat in urma cu o saptamana, tot in acel moment inamanadu-mi-se si carnetul de somer.
Ce ma sfatuiti sa fac in situatia in care am fost anuntata ca dosarul meu de somaj(care a fost deja inregistrat) a intampinat dificultati la plata si nu se va mai aproba. Cei de la AJOFM spun ca aceasta decizie a fost luata deoarece, desi indeplinesc conditia de 12 luni lucrate in ultimile 24 luni, am mai beneficiat de somaj in ultimul an si ca la ultimul loc de munca ,de unde am iesit din nou in somaj ,am lucrat o perioada prea scurta(1 luna si jumatate).