avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Activitate emyo

Activitate emyo

Multumesc. Din cate inteleg, mostenitorii nu sunt obligati sa faca succesiune pentru toata masa succesorala a autorului. Asadar, daca au optat sa nu faca succesiune dupa anumite bunuri din masa succesorala, au dreptul sa participe la partajul acelor bunuri, bunuri ce in urma partajului vor reveni altor mostenitori? Nu inteleg de ce ar plati succesiunea pentru cota indiviza de 1/3 a autorului pentru acele bunuri ce conform intelegerii de partaj vor reveni in intregime fratilor supravietuitori ai autorului. Avand in vedere ca CMul atesta si calitatea de mostenitor, m-as fi asteptat ca mostenitorii sa poata participa si la partajul cotei indivize ce apartinea autorului dar nu a fost inclusa in CMul dupa acesta.
Buna ziua,

M-ati putea indruma cu urmatoarea dilema? Se da un certificat de mostenitor "A" cu 3 mostenitori si o lista de bunuri ce fac parte din masa succesorala. Nu se face partajul/iesirea din indiviziune, asa ca toata masa succesorala ramane indiviza. In urma decesului unuia din acestia 3 mostenitori (Ion), se dezbate succesiunea si se elibereaza un nou certificat de mostenitor. Cei doi mostenitori ai certificatului "A" impreuna cu mostenitorii certificatului "B" s-au inteles intr-un anume mod asupra partajului masei succesorale ce include preluarea unor terenuri pe de-a intregul (eu iau terenul X din punctul Y, tu iei terenul N din punctul Z). In baza acestei intelegeri ce urma sa fie si autentificata in notariat, mostenitorii dupa certificatul "B" au optat sa nu mai treaca in masa soccesorala a defunctului Ion si acele parcele care nu urmau sa le revina in urma partajului in baza caruia se pusesera de acord, ele revenind celor 2 mostenitori ale certificatului "A". Cu alte cuvinte, in masa succesorala a lui Ion nu sunt trecute toate parcelele din certificatul "A", ci doar acele parcele pe care mostenitorii defunctului Ion au convenit sa le stapaneasca si sa si le imparta.

In conditiile date, se poate face partajul prin acord / iesirea din indiviziune pentru toate bunurile din certificatul "A" prin prezenta a in fata notarului a celor doi mostenitori dupa "A" si a celor 2 dupa certificatul "B"? Asta desi partajul implica consfintirea mostenitorilor dupa "B" si pentru partajul acelor bunuri ce figureaza doar in certificatul "A"? Cu alte cuvinte, este obligatorie prezenta in masa succesorala din certificatul "B" inclusiv a bunurilor ce nu vor reveni mostenitorilor lui Ion (certificatul "B") in urma acordului de partaj? Este necesara in prealabil suplimentarea certificatului "B" pentru a include in masa succesorala si cota parte a acelor bunuri mostenite din certificatul "A", bunuri ce nu vor reveni mostenitorilor defunctului Ion?

va multumesc!
rbr a scris:

Se poate sa construiti "la comun" dar autorizatia de construire trebuie solicitata de catre proprietarul terenului sau de catre persoane care detin acordul proprietarului sa utilizeze acest teren, trebuie sa dovediti ori ca sunteti proprietarii terenului ori ca aveti permisiunea proprietarului sa edificati o constructie pe acest teren.


Va multumesc! Este oare deajuns prezentarea actului de proprietate al defunctului impreuna cu certificatele de mostenitor ale tuturor mostenitorilor, cat si acordul fiecaruia pentru elibrarea autorizatiei de constructie?
Buna ziua,

Impreuna cu ceilalti mostenitori, vrem sa construim o anexa la o casa in mediul rural, aflata in indiviziune. Diverse obstacole au impiedicat succesiunea si am vrea sa construim aceasta anexa inainte ca succesiune sa fie definitivata anuntandu-se un demers costisitot si de lunga durata.

Este posibila primirea autorizatiei de constructie in aceste conditii, pe baza certificatului de mostenitor si cu acordul tuturor mostenitorilor casei si terenului pe care se va construi anexa? Sau legislatia actuala nu permite construirea unei anexe "la comun", obligand iesirea din indiviziune?

Multumesc
Multumesc tututror pentru sfaturile extrem de utile. Am initiat mai multe demersuri fara sa imi fac iluzii. Voi reveni cu informatii, daca merita mentionate.
freeelis a scris:

Totusi, mergeti la Centrul Naţional de RecunoaÅ�ere Å� Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei , Cercetarii, Tineretului si Sportului pentru a va recunoaste diploma obtinuta in strainatate si ii puteti intreba daca specializare dvs poate fi asimilata unei specializari prevazute de Ordinul nr.250/2004.


Va multumesc pentru recomandare. V-am urmat sfatul si am trimis aceasta intrebare la CNRED. Voi posta raspunsul si rezultatul demersurilor aici, ca poate se va mai confrunta cineva cu o astfel de situatie.

Insa chiar cu un raspuns favorabil de la CNRED, nu stiu daca va fi "munitie" suficienta pentru a schimba punctul de vedere al angajatorului si eventual al Finantelor Publice. Din cate inteleg, in urma echivalarii, se acorda un fel de atestat. Unde si in cel fel si-ar regasi acesta locul in textul legii de mai sus e o problema ce ma depaseste..
aianaa a scris:

Daca poti aduce dovezi ca institutia de invatamant este acreditata in SUA ar trebui sa beneficiezi de scutire conform principiului unde legea nu distinge nici noi nu trebuie sa distingem, plus ca scopul acestui act normativ este de a motiva specialistii in IT sa ramana in Romania, indiferent unde au facut facultatea. Specializarea ta se regaseste printre cele enumerate de actul normativ chiar daca denumirea ei si denumirile din actul normativ nu sunt identice. Din pacate se pare ca din luna iunie aceasta scutire de la plata impozitului pe veniturile salariale ale specialistilor in IT va fi eliminata. In orice caz angajatorul ar putea face o adresa catre Directia Judeteana a Finantelor Publice din judetul in care isi are sediul prin care solicita punctul de vedere al institutiei astfel incat la un eventual control sa nu aiba probleme.


Multumesc frumos pentru raspuns si pentru sfaturi. Informatiile care au circulat prin presa conform carora scutirea va fi scoasa sunt eronate. Governul a hotarat sa o mentina. A aparut deja aceasta rectificare pe agentii precum hotnews si realitatea.

Din pacate, desi ma incadrez clar sub spiritul legii, litera e mult mai pacatoasa. Nici macar cu o traducere mot-a-mot a specializarii, nu m-as regasi in una din specializarile mentionate de actul normativ.
Buna ziua,

Am absolvit in cadrul unei universitati din Statele Unite un program de 4 ani (undergraduate) in cadrul College of Technology, cu specializarea Computer Engineering Technology. Este vorba de un Bachelor's degree, echivalentul licentei din cate inteleg, acolo fiind urmat de masterat si doctorat.

Intors in romania si angajat la o mare multinationala ce ofera scutirea impozitului pentru programatori unei mare parte din angajati, nu stiu daca pot si eu beneficia de aceasta scutire avand in vedere textul legii destul de incalcit si deloc conceput pentru a acomoda o astfel de situatie. Angajatorul exte extrem de reticent si refuza sa ma incadreze.

Intrebarea mea este daca exista vreo posibilitate de a beneficia de aceasta scutire, daca pot fi facute eventuale demersuri (traducerea diplomei; echivalarea ei; solicitari de lamuriri la ministerele ce au dat ordinul comun, etc) si daca e vreo sansa de izbanda in opinia dumneavoastra. Mai jos am inclus textul legii, urmat de cateva crampeie de idei ale mele, un non-jurist.

ord 250/2004:
Art. 1. - Angajatii agentilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 7221, 7222), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. posturile pe care sunt angajati corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;
2. postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
4. angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Opinii:
- Problema este clar la incadrarea de la cifra 3.

- Tragand putin mata de coada, putem considera prima parte a conditiei ca fiind indeplinita? - "au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata". Deoarece nu este specificat ca institutia respectiva trebuie sa fie acreditata de statul roman, poate legea e respectata, din moment ce institutia la care am studiat este acreditata (de statul american).

- La incadrarea in specializarile enumerate chiar nu am nicio idee. Din cate am inteles insa, exista destule persoane care au absolvit mai recent unele specializari ce si-au schimbat numele si au putut beneficia de aceasta scutire, minsterele dand poate dovada de un grad de flexibilitate, avand in vedere ca textul legii nu este actualizat cu specializarile actuale.

Asadar, ma lupt cu morile de vant? A intalnit cineva o situatie similara?

Va multumesc anticipat!

O zi frumoasa!